Ana SayfaGüncelDarbe girişiminin ‘çatı davası’ başladı

Darbe girişiminin ‘çatı davası’ başladı

HABER MERKEZİ – Darbe girişimini organize ettikleri belirtilen ve 38’i ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin üyesi olmakla suçlanan 221 sanığın yargılandığı, darbe girişiminin ‘çatı davası’ Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

15 Temmuz darbe girişimini organize ettikleri belirtilen ve aralarında eski generaller Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli ile Ali Kalyoncu’nun da bulunduğu 221 sanık bugün ilk kez hakim karşısına çıkıyor.

Darbe girişimimin ‘çatı davası’ olarak nitelendirilen davada yargılanan sanıklardan 38’i darbe girişimini üstlenen ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin üyesi olmakla suçlanıyor.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülen davanın bir numaralı sanığı ‘Yurtta Sulh Konseyi’ yöneticisi olduğu iddia edilen Hava Kuvvetleri eski komutanı Akın Öztürk.

Sincan Cezaevi Kampusü’nde bulunan duruşma salonunda görülecek duruşma öncesinde cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cezaevine çıkan yollarda güvenlik noktaları oluşturuldu.

Duruşma salonu çevresine jandarma ekipleri konuşlandırılarak, binanın çatısına keskin nişancılar yerleştirildi. Tüm sanıklar, duruşmanın görüleceği binaya, kampus dışındaki eylemcilerin ‘İdam’ sesleri arasında yürütüldü.

Akın Öztürk, sanıkların en önünde yürütüldü. Öztürk’e davaya takip etmeye gelen bir grup tarafından urgan atıldı.

Duruşmada ilk savunmayı Öztürk yaptı. Öztürk savunmasında şunları söyledi:

46 yıl boyunca bayrak, vatan, cumhuriyet için hizmet ettim. Vatanıma, milletime kurşun sıkacak değilim. Hain suçlamasıyla yargılanmak en büyük cezadır. Hiçbir bilgim, haberim yoktur. Çok kez şehit olma riskiyle karşı karşıya kaldım. Keşke şehit olsaydım da bu suçlamaya muhatap olmasaydım.

İsmi ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi olarak geçen sanıklar için 2 bin 988’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

Dosyada 200’ü tutuklu, dokuzu tutuksuz, 12’si firari olmak üzere toplam 221 sanık yer alıyor. Asker sanıklardan biri orgeneral, üçü korgeneral, dördü tümgeneral, 16’sı tuğgeneral, üçü tuğamiral, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı, diğerleriyse daha alt rütbeye sahip. Sanıklar arasında öğretmen, memur ve esnafın bulunduğu 12 sivil de yer alıyor.

Davada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘mağdur-müşteki’, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise ‘mağdur’ olarak yer alıyor.