Ana SayfaGüncelDemirtaş’ın yasaklanan şiiri Meclis’te okundu: ‘Suçsa suç kardeşim’

Demirtaş’ın yasaklanan şiiri Meclis’te okundu: ‘Suçsa suç kardeşim’

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, tutuklu eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı şiirin yasaklanmasına tepki göstererek, şiiri Meclis Genel Kurulu’nda okudu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde kaleme aldığı “Bulaşıcı Cesaret” şiirinin “örgüt propagandası” iddiasıyla Mardin’de yasaklanmasına tepki göstererek, şiiri Meclis kürsüsünden okudu.

Meclis Genel Kurulu’nda partisinin araştırma önergesi üzerine konuşurken yasağı gündeme getiren Yıldırım, şunları söyledi:

Demirtaş’ın ‘Bulaşıcı Cesaret’ adıyla yazmış olduğu şiir Mardin’de Merkez ve Dargeçit ilçesinde bir mahkeme kararı olmaksızın, bir savcılık kararı olmaksınız emniyetin keyfe-keder kararıyla, açık söylüyorum, küstahça toplatılmıştır. Resmî yazı istedik, bugün ulaştı bize.

Dargeçit Emniyet Müdürlüğü diyor ki: ‘Cumhuriyet başsavcılığının filan tarih, filan saatli cumhuriyet savcısıyla yaptığımız görüşmeye binaen…’ Böyle bir hukuk var mı? Bir polis müdürü ile bir savcı oturup bir kahvede çay içecekler, yazılmış bir şiiri yasaklayacaklar. Bu hangi ülkede biliyor musunuz? Bir şiir okuduğu için -kendisi şiir yazmamış zaten- tutuklanmış bir kişinin Cumhurbaşkanı olduğu bir ülkede.

Mahkeme ve savcılık kararı olmadan bir yasaklamanın söz konusu olamayacağını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

Bir polis isteyecek, ‘İndirin o şiiri, o şiir yasak’ diyecek. Karar yok. Savcılık? ‘Ben sadece onunla bir görüştüm’ diyecek. Böyle bir ülkeden siz gurur duyuyor olabilirsiniz. Ben kendi ülkem adına, demokrasinin bu kadar ele ayağa düştüğü bu ortamda bu ülkenin anti demokratizminin vardığı noktadan maalesef üzülerek söyleyeyim, utanç duyuyorum.

Yıldırım’ın da Meclis kürsüsünden okuduğu Demirtaş’ın “Bulaşıcı Cesaret” isimli şiiri şöyle:

Çıt çıkmasın diyecekler

Renk olmasın diyecekler

Gülerek isyan etmişsin

Gül açmasın diyecekler

Gülelim o zaman

Öksüz kalmasın isyanın

Suçsa suç kardeşim

Gülüşü solmasın insanın

Gün doğmasın diyecekler

Umuda silah çekecekler

Koşarak isyan etmişsin

Suçu sana yükleyecekler

Koşalım o zaman

Yalnız kalmasın isyanın

Suçsa suç kardeşim

Tepesini attırmayın insanın