Ana SayfaGüncelErdoğan ABD ve Rusya’ya ‘yakıştıramıyor’: Gelen haberleri dedikodu mesafesinde görmek istiyorum

Erdoğan ABD ve Rusya’ya ‘yakıştıramıyor’: Gelen haberleri dedikodu mesafesinde görmek istiyorum

HABER MERKEZİ – ABD’nin IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah temini için bunu ABD’ye ‘yakıştıramadığını’ ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelen haberleri dedikodu mesafesinde görmek istiyorum” dedi. Donald Trump’la yapacağı görüşmeye işaret eden Erdoğan, “Bu ziyaretin bir kırılma olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Çin ziyaretinden önce havalimanında açıklama yapan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha ABD’nin IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah temini ile ilgili tepkisini dile getirdi.

Çin ziyaretinden sonra Washington’a gideceğini ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşme gerçekleştireceğini söyleyen Erdoğan, görüşmede bu konuyu gündeme getireceğini ifade etti.

Bizim bütün temennimiz, şu anda ABD’den, daha önceden gelen bazı işlemler var. İşte bunlar YPG’ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar değil. Bunların bütün belgeleri elde, bunu kendileri de kabul ediyor. Bu tabii bizim ABD ile olan stratejik ilişkilerimize, stratejik mutabakatımıza ters düşen gelişmeler. Biz tabii bunların olmasını arzu etmeyiz, bunları ifade edeceğiz, bunları görüşeceğiz.

Trump ile görüşmesi öncesinde, ön heyetin görüş alışverişinde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, kendi görüşmesi için ise “Virgül mesafesinde değil, nokta mesafesinde olacak” nitelemesinde bulundu.

“DEAŞ ile mücadeleyi şu anda en üst düzeyde veren biziz” diye konuşan Erdoğan, ABD’nin YPG ile ittifakına ilişkin ‘sitemini’ ise şöyle izah etti:

Eğer bir iyilik yapacaklarsa şu anda biz, Amerika Birleşik Devletleriyle NATO’da beraberiz. Dolayısıyla NATO’ta ittifak halinde olduğumuz böyle güçlü bir ülke, herhalde güçlü bir ortağıyla bu bölgede çok daha farklı adımları bizimle atmalı. Asla biz terör örgütünü Amerika’nın yanına veya Amerika’yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Bunu doğru da bulmuyoruz. Aynı şeyi Rusya’ya da yakıştıramıyoruz. Ben bunların hallolacağına inanıyorum. Gelen haberleri dedikodu mesafesinde görmek istiyorum. Bu ziyaretin bir kırılma olduğunu düşünüyorum.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı onaylamıştı.

Yardımın hafif silahlar, mühimmat, makineli tüfek, zırhlı araçlar ve istihkam malzemesinden oluşacağı belirtilmişti.

Karar, Türkiye’nin üt düzey üç yetkilisi Washington’dayken açıklanmıştı.

Son olarak ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Albay John Dorrian, YPG’lilere silah temininin ‘çok kısa sürede’ yapılacağını açıklamış ve silahların çeşitli görevler kapsamında şekillerde kullanacağını , operasyonlar tamamlandıktan sonra da silahların geri alınmayacağını söylemişti.