Ana SayfaGüncelErdoğan: YPG konusunda ABD ile uzlaşamadık

Erdoğan: YPG konusunda ABD ile uzlaşamadık

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump ile görüşmesine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka operasyonunda ABD’nin YPG ile hareket etme kararı aldığını belirtti. Eerdoğan, ABD’nin ilerleyen süreçte Suriye konusunda “Türkiye’nin kapısını çalacağına” inandığını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ABD büyükelçiliğinde gazetecilerle bir araya gelen Erdoğan, görüşmede YPG konusunda ABD ile uzlaşmaya varamadıklarını söyledi.

NTV’nin haberine göre Rakka operasyonunda ABD’nin YPG ile hareket etme kararı aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump yönetimine “Mevcut durumda böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız” dediklerini aktardı.

ABD’nin ilerleyen süreçte Suriye konusunda “Türkiye’nin kapısını çalacağına” inandığını belirten Erdoğan, “Türkiye işin dışında tutulamaz” dedi.

Trump yönetimine YPG konusunda net mesaj verdiklerini de belirten Erdoğan, konuya ilişkin şunları söylediğini aktardı:

YPG ve PYD’den Türkiye’ye herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız.

O koridorda ülkemize yönelik bir tehdit olursa buna müsaade edemeyiz. Sözler yerine getirilmezse o anda başımızın çaresine bakarız.

Gülen ve Zarrab konusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Fethullah Gülen ve Reza Zarrab konularının da konuşulduğunu belirtti.

Erdoğan, Gülen konusunda şunları söyledi:

Trump’ın daha farklı bir havası var. Obama’dan farklı görünüyor. Belli ki onun da zihninde bazı soru işaretleri oluşmuş. FETÖ meselesinde FBI’ın özel bir soruşturma komitesi oluşturmasını, çalışma grubu kurmasını talep ettik. Kayıtlara aldılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nin durumunun da gündeme geldiğini söyledi.

ABD yönetiminin yasal sürece işaret ettiğini belirten Erdoğan, konuyu Dışişleri ve Adalet Bakanı’nın takip edeceğini belirtti.

Ne oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi.

Erdoğan’ın Trump ile görüşmesinin bir numaralı gündem maddesi Suriye oldu. Baş başa görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, “YPG’nin muhatap alınması uygun değildir” dedi, Trump ise bu konuya hiç değinmeyerek IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah temini konusunda geri adım atılmayacağının sinyalini verdi.

  ABD'deki görüşme: Erdoğan 'YPG muhatap alınmasın' dedi, Trump'tan geri adım yok
  'Erdoğan-Trump görüşmesi fiyaskodur, nokta değil üç noktayla sonuçlandı'