Ana SayfaGüncelErdoğan’a göre suçlamalar ‘Obama’nın iftirası’: ‘İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmalıyız’

Erdoğan’a göre suçlamalar ‘Obama’nın iftirası’: ‘İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmalıyız’

HABER MERKEZİ – ABD ziyareti öncesi Trump’ın YPG’ye silah temini kararı konusunda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele etmediği söylemenin “yalan” olduğunu söyledi ve “Obama yönetiminin iftirasıdır” dedi. Erdoğan, “Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’de gezisini izleyen gazetecilere gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre,  Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Rakka operasyonunu yürüten YPG’ye ağır silah temini kararını imzalayan ABD Başkanı Donald Trump’a mesaj gönderdi.

Erdoğan “Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım… Biz bu ittifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

‘Türkiye IŞİD’le mücadelede yavaş mı kaldı?’

ABD’nin PYD’ye verdiği destek konusunda, ABD’de özellikle düşünce kuruluşlarında bir tartışma var. Önceleri ABD Türkiye’den DEAŞ’la mücadelede yardım istedi fakat Türkiye önce direndi. ABD de (Obama yönetimi) o sırada PYD’ye yatırım yaptı. Bu fikir olarak oturmuş durumda. Şimdi bunu kullanmak istiyorlar. Türkiye DEAŞ’la mücadelede yavaş mı kaldı? Bu tepeden tırnağa yalandır. Bunu kim söylüyorsa tamamıyla zırvadır, yalandır, uydurmadır, iftiradır.

‘Mücadele etmediğimizi söylemek ihanettir’

Bir kere, daha ABD DEAŞ tehlikesini fark etmeden önce Türkiye bunu fark etmiş ve tavrını en sert şekilde ortaya koymuştur. Eğer biz bu tavrı ortaya koymamış olsaydık DEAŞ bu bocalamanın içine girmezdi. Irak’ta biz mi varız, orada kim var? Koalisyon güçlerinin başında kim var? ABD var. DEAŞ Musul’a girdi mi, girdi. Ambar’a girdi mi, ne yaptılar? Hiç. Ama orada üssümüze saldırmaya yeltendiler, biz derslerini verdik. Biz dedik ki kusura bakmayın o üs orada kalacak. O üs peşmergeyi yetiştirdi. Ninova Muhafızları orada yetişti. Kime karşı, DEAŞ’a karşı. Bunu yapan biziz. DEAŞ’a karşı mücadele vermediğimizi söylemek Türkiye’ye ihanettir.

‘Obama yönetiminin iftirasıdır’

Obama yönetiminin iftirasıdır. Bu dönemde Suriye ve Irak meselesini ne yazık ki burada Trump’ın kucağına bu şekilde bırakmıştır. Aşağıda Obama’nın ekipleri var. Ben de diyorum ki ne burada YPG’ye ne PYD’ye ihtiyaç yok. Bunlar terör örgütüdür. DEAŞ ile mücadele için YPG ile işbirliğini şart telakki etmek, aslında koalisyonun ve ABD’nin itibarını yok etmektir.

Bu mücadeleyi bizler, NATO’da birlikte olduğumuz güçlerle, bu bölgedeki diğer ülkelerle Suudi Arabistan başta olmak üzere Katar, Lübnan, Ürdün pekala yapabiliriz. Bu terör örgütüne ihtiyacımız yok. Biz bunu, Cerablus, Dabık, Rai, El Bab’da ispat ettik… Mümbiç’te ve Rakka’da ispat ederiz. Ama söylediklerimiz ne yazık ki başta Obama olmak üzere ilgi uyandırmadı. Bakın Sayın Trump bir açıklama yaptı ki bu bizim Obama’ya teklifimizdir. Dedik ki, eğit-donat olayını biz yaparız. Uçuşa yasak bölge ilan edelim dedik. Aynı zamanda terörden arındırılmış güvenli bölge olsun dedim, bu benim ilk yaptığım açıklamadır. Trump da benzer açıklamayı yaptı. Bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu eğitimini veriyoruz. SDG’ye, SDF’ye ihtiyaç yok. Gerekirse ayrıca destek veririz ve meseleyi hallederiz. Baştan beri bunu söyledik, ne yazık ki buna itibar etmediler. Amerika’da bazı haddini bilmezlerin oyunlarıyla, yazılı görsel medyanın oyunlarıyla “Türkiye DEAŞ’a karşı gerekeni yapmadı” diyerek iftira etmeye kalkışıyorlar. Halbuki bu örgüte karşı en büyük mücadeleyi veren Türkiye olmuştur.

Başından beri niçin Tayyip Erdoğan Batı basınının olduğu gibi DEAŞ’ın da hedefindedir? DEAŞ’ın hedefinde ben varım. Kendi yayın organlarında benim boy boy resimlerim var. Bu iftirayı atanların bu yayın organlarında resimleri var mı? Yok. Biz inandığımız şeyi inandığımız şekilde yaparız. Bu yola bu şekilde çıktık, bu şekilde yürüyoruz.

 

[irp posts=”34647″ name=”Yıldırım’dan ‘Rakka operasyonu’ açıklaması: ABD bizi yeterli bulmamış”]