Ana SayfaDünyaErdoğan’ın AB restine Kati Piri’den yanıt

Erdoğan’ın AB restine Kati Piri’den yanıt

HABER MERKEZİ – AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Fasılları açmazsanız güle güle” resti üzerine yeni bir faslın açılmasının “kesinlikle söz konusu olmadığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle ‘partili cumhurbaşkanlığı’nın önünün açılmasının ardından yeniden AKP’ye üye olmuştu.

Üyelik töreninde konuşan Erdoğan, Avrupa Birliği’ne (AB) rest çekmiş ve şunları söylemişti: “Bugüne kadar açmadığınız şu fasılları açmaktan başka çareniz yok, açarsanız ne ala, açmadığınız takdirde güle güle.”

‘Partili Cumhurbaşkanı’ Erdoğan’ın restine ise Avrupa’dan tepki geldi.

DW Türkçe’nin haberine göre “Türkiye gerçekten üyelikle ilgileniyor olsaydı, Ankara’nın bunu göstermesi gerekirdi” diyen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, yeni bir faslın açılmasının “kesinlikle söz konusu olmadığını” söyledi.

Piri, AB’nin üyelik konusunda hiçbir ülkenin şantajına boyun eğmeyeceğini, bunun Türkiye için de geçerli olduğunu vurguladı ve “AB’ye girmek isteyen, kriterleri yerine getirmek zorunda. Ama Türkiye’de bunu hiç göremiyorum. Bu yüzden müzakerelerin kesilmesi gerekiyor” dedi.

‘İlişkiler derin bir krizde’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24-25 Mayıs’ta Brüksel’de yapılacak NATO zirvesi sonrasında Türkiye ile AB arasında bir büyük zirve düzenlenmesi için hazırlıkların yapıldığını açıklamıştı.

Kati Piri de, AB üyelerinin Türkiye’yi mümkün olduğu kadar çabuk bir zirveye davet etmesi gerektiği görüşünde. İki taraf arasındaki ilişkilerin “derin bir krizde” olduğunu belirten AP Raportörü, “Ortak çıkarların hangi alanda olduğu, önemli konularda nasıl ilerleme sağlanabileceğini ve krizin nasıl atlatılacağını konuşmak gerek” dedi.

  Hahn 'Rüya bitti' demiş, Erdoğan 'rest' çekmişti: Çavuşoğlu'ndan 'AB ile büyük zirve' açıklaması