Ana SayfaGüncelErdoğan’ın istediği referanduma gerek kalmadı: AB’den üyelik için ‘Şimdilik imkansız’ açıklaması

Erdoğan’ın istediği referanduma gerek kalmadı: AB’den üyelik için ‘Şimdilik imkansız’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB üyelik müzakerelerine ilişkin referandumu gündeme getirirken Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’nin üyelik müzakerelerine ilişkin bir açıklama geldi. Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığını, üyeliğin imkansız hale getirildiğini belirterek, gelecekteki ilişkilerin ekonomik olabileceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin geleceğine ilişkin konuştu.

Reuters haber ajansına mülakat veren Hahn, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin yeni bir ilişki biçimi geliştirmesi gerektiğini söyledi.

“En azından şu an herkes şunda hemfikir ki, Türkiye AB perspektifinden uzaklaşıyor. İlişkilerimizin odak noktası başka bir şey olmalı” diyen Hahn, “Gelecekte ne yapılabileceğine, başka bir tür işbirliği başlatıp başlatamayacağımıza bakmalıyız” diye konuştu.

Hahn, Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin öngördüğü ekonomi görüşmelerinin geçen yılın Ocak ayından bu yana yapılmadığını da açıkladı.

“Üyelik imkansız hale getirildi”

Hahn, Türkiye’de “basın özgürlüğü konusundaki sınırlamaların, kitlesel gözaltıların ve sivil hakların alanının daralmasının AB üyeliği için gerekli kriterlerin sağlanmasını şu an için neredeyse imkânsız hale getirdiği” yorumunu yaptı.

Avrupa’nın kurallarının “müzakere edilemez olduğunu” vurgulayan Hahn, birliğin “insan haklarına dair durumu müzakerelerden ayıramayacağının” altını çizdi.

“Demokrasinin Türk versiyonu diye bir şey yoktur”

“Türk tipi demokrasi, rejim” açıklamalarına atıfta bulunan Hahn, sözlerini şöyle sürdürdü:

Demokrasinin Türk versiyonu diye bir şey yoktur. Sadece bir tür demokrasi vardır. Türk halkı, özgür yaşamak konusunda Avrupalılarla aynı haklara sahiptir.

“Türkiye’de yaşananlardan kısmen AB’nin sorumlu olup olmadığına” yönelik soruyu da yanıtlayan Hahn, “Kimse suçsuz olduğunu iddia edemez. Fakat bir politika, her zaman için egemen bir devletin kararıdır… Kafanızda belirli bir vizyon varsa, anlamlı bir biçimde müdahale etmek zordur” dedi.

“Reformlar Avrupa değil Türkiye için”

AB’nin şartlarına ilişkin “Bu reformlar AB için değil, Türkiye vatandaşlarının iyiliği için yapılıyor. Mesele Avrupalılara hizmet etmek değil” diyen Hahn, önümüzdeki yılın başında AB üyesi ülkelere Türkiye’nin statüsünü netleştirmek için bir rapor sunacağını da kaydetti.