Ana SayfaDünyaErdoğan’ın korumalarının saldırısı ABD Kongresi’nde: ‘Yargılanmaları gerekiyor’

Erdoğan’ın korumalarının saldırısı ABD Kongresi’nde: ‘Yargılanmaları gerekiyor’

HABER MERKEZİ – “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik saldırı hala ABD’nin gündeminde. ABD Kongresi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında yaşananları kınayan bir karar tasarısı sunuldu. Tasarıda barışçıl protestocuları yasadışı olarak bastırma çabalarına katılan tüm korumaların Amerikan yasaları altında yargılanması gerektiği de dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara saldırısı ABD’nin gündeminden düşmüyor.

ABD Kongresi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Konutu önünde yaşananları kınayan bir karar tasarısı sunuldu.

Amerika’nın Sesi’ndeki habere göre tasarı, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce ve komisyonun kıdemli Demokrat üyesi Eliot Engel ile Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy ve önde gelen Demokrat üye Steny Hoyer tarafından hazırlandı.

Komisyonda yarın görüşülecek olan tasarıda “16 Mayıs’ta Türk Büyükelçi’nin konutu önünde barışçıl protestoculara karşı şiddetin kınandığı” belirtilerek, sorumluların adalet önüne çıkarılması ve gelecekte benzer olayların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yapılıyor.

Tasarıda, Erdoğan’ın olay anının hiçbir aşamasında tehlike altında olmadığına dikkati çekiliyor ve Cumhurbaşkanı’nın güvenlik ekibinin Amerikan topraklarında üçüncü kez şiddet eylemine karıştığı belirtiliyor.

Barışçıl biçimde toplanma ve görüşleri özgürce dile getirme hakkının ABD demokrasisinin temel bir parçası olduğu kaydedilen tasarıda, ‘Türk güvenlik güçleri’nin profesyonel olmayan ve vahşi bir şekilde davrandığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye hükümeti nezdinde kötü bir imaj verdiği yazılıyor.

Tasarıda, barışçıl protestocuları yasadışı olarak bastırma çabalarında talimat veren, idare eden ya da katılan tüm ‘Türk güvenlik mensupları’nın Amerikan yasaları altında yargılanması gerektiği de dile getiriliyor.

Tasarının bugün Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nda ele alınacağı belirtiliyor.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Aralarında Erdoğan’ın korumalarının da olduğu çok sayıda kişinin eşlik ettiği saldırıda 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Ortaya çıkan bir videoda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olan biteni makam aracından izlerken korumasıyla yaptığı konuşma sonrası protestoculara yönelik bir saldırının gerçekleştiği görülmüştü.

Videonun ses analizini yapan uzmanlar ‘saldırı talimatını’ Erdoğan’ın verdiğinin anlaşıldığını savunmuştu.

ABD’li Senato üyeleri ise korumaların saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmış ve “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” ifadeleriyle barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında yaşananlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Bakanlık, “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla başlayan olaylardan ABD’yi sorumlu tutmuştu.




Önceki Haber
Milliyet 'şehrin en iyisi'ni seçti: 'Oluk oluk kan akıtacağız' diyen Sedat Peker
Sonraki Haber
Tom Cruise doğruladı: 'Top Gun 2' geliyor