Ana SayfaKültür-Sanat‘Fazla erkek’ bir festival: Cannes’da 70 yılda sadece iki kadın yönetmen ödüle değer görüldü

‘Fazla erkek’ bir festival: Cannes’da 70 yılda sadece iki kadın yönetmen ödüle değer görüldü

HABER MERKEZİ – 70. Cannes Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü Sofia Coppola’nın kazandı. Böylece festivalin yetmiş yıllık tarihinde ikinci kez bir kadın yönetmen bu ödüle değer görülmüş oldu.

70. Cannes Film Festivali, dün gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi.

  Cannes Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Jüri Başkanı Pedro Almodóvar’ın en iyi yönetmen ödülünü Sofia Coppola’nın kazandığını açıklamasıyla, festivalin yetmiş yıllık tarihinde ikinci kez bir kadın yönetmen bu ödüle değer görülmüş oldu.

En son 1961 yılında Sovyet yönetmen Yuliya Solntseva, 2. Dünya Savaşı’nda geçen drama filmi “Povest plamennykh let” ile en iyi yönetmen ödülünü kazanmıştı.

İlk gösterimi Cannes’da yapılan “The Beguiled”, festivalin en çok konuşulan filmlerinden biri oldu ve güçlü eleştiriler aldı. Clint Eastwood’un 1971 tarihli aynı isimli filminin (Türkiye’de “Kadın Affetmez” ismiyle gösterime girmiştir) feminist bir uyarlaması olan yapımın başrollerinde Nicole Kidman, Kristen Dunst ve Elle Fanning yer aldı. Film, iç savaşın sürdüğü 1864 yılında Virginia’daki izole bir kız okuluna yaralı bir askerin gelmesiyle yaşananları anlatıyor.

Filmin başrolündeki Nicole Kidman, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, bundan sonra her 18 ayda bir kadın yönetmenle çalışacağını söylemişti.

  Nicole Kidman'dan Hollywood'daki cinsiyet eşitsizliğine tepki: Kadın yönetmenlerle çalışacağım

Coppola en son 2006 yılında “Marie Antoinette” filmiyle Altın Palmiye adayı olmuştu. Coppola ödül konuşmasında, şimdiye kadar Altın Palmiye ödülünü kazanan tek kadın yönetmen olan Jane Campion’a “bir rol madeli olduğu ve kadın yönetmenleri desteklediği” için teşekkür etti. Campion, 1993 yılında “The Piano” filmiyle Altın Palmiye kazanmıştı.

Coppola aynı zamanda “bana yazmayı ve yönetmeyi öğreten ve sinema sevgisini paylaşan” dediği babası Francis Ford Coppola’ya ve “beni sanatçı olmam için teşvik eden” dediği annesi belgesel film yönetmeni Eleanor Coppola’ya teşekkür etti.

46 yaşındaki yönetmen aynı zamanda bugüne kadar Oscar’a aday olan dört kadın yönetmenden birisi.

“The Beguiled”, Haziran sonunda ABD sinemalarında gösterime girecek. Türkiye için gösterim tarihi ise henüz açıklanmadı.


Kaynak: Kültür Servisi
Previous post
Kadıköy Kitap Günleri Haydarpaşa'da başlıyor
Next post
82 gündür açlık grevindeler: Nobel ödüllü yazar Coetzee'den Gülmen ve Özakça için mesaj