Ana SayfaDünyaFRANSA SEÇİMİ | Macron, Fransa’nın 8. Cumhurbaşkanı oldu

FRANSA SEÇİMİ | Macron, Fransa’nın 8. Cumhurbaşkanı oldu

HABER MERKEZİ – Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu tamamlandı. Macron 65.1 ile Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Fransa’da bugün ikinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi olmayan sonuçlarına göre yüzde 65,9 oy alan Emmanuel Macron, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı oldu.

Seçim yarışında aşırı sağcı aday Marine Le Pen ise yüzde 34,1 oranında kaldı.

Seçime katılım oranı ise yüzde 74’de kaldı. Bu oranın 1969 yılındaki ikinci tur seçimlerinden sonraki en düşük katılım oranı olduğu belirtiliyor.

Seçim sonuçlarının ardından Macron, konuşma yapmak üzere Louvre Meydanı’na geldi.

Fransızlara birlik çağrısı yapan Macron’un konuşmasından bazı bölümler şöyle:

Merhaba arkadaşlarım! Bu akşam siz kazandınız, Fransa kazandı. Başardığımız şeyin bir emsali, bir eş değeri yok. Herkes bize, bunun mümkün olmadığını söylüyordu. Fakat onlar Fransa’yı tanımıyordu. Cumhuriyeti savunmak için oy veren Fransızlara bir şey söylemek istiyorum. Farklılıklarımız olduğunu biliyorum ve bu farklılıklara saygı duyacağım. Cumhuriyeti koruyacağım.

​Madam Le Pen’e oy verenlere de sesleniyorum. Bugün kızgınlıklarını, rahatsızlıklarını gösterdiler. Onlara saygı duyuyorum. Önümüzdeki beş sene boyunca, aşırı sağa oy verme sebebi bulmamaları için her şeyi yapacağım.

​Bu akşam Avrupa, dünya bizi izliyor. Pek çok yerde tehdit altında olan aydınlanma ruhunu her yerde savunmamızı bekliyorlar. Yeni bir umut, yeni bir insanlığın taşıyıcı olmamızı bekliyorlar.

Bizi bekleyen görevler uçsuz bucaksız ve yarından itibaren başlıyor. Görevimiz, gerçek, güçlü ve değiştirici bir çoğunluğu inşa etmek. 6 hafta içinde beklediğim şey bu. Desteğinize ihtiyacım olacak.

Emmanuel Macron kimdir?

Emmanuel Macron 39 yaşında ve Yürüyüş partisinin lideri. Macron ekonomide liberal, sosyal hayatta ‘solcu bir tavrı’ benimsiyor.

2005’te kamu personeli olan Macron daha sonra yatırım uzmanı oluyor. 2012’de Başkan François Hollande’nin baş danışmanı olan Emmanuel Macron, 2014’te ekonomi bakanıyken istifa etti ve Yürüyüş’ü kurdu.

Emmanuel Macron’un ilk hedefi ‘başarısız olmuş Fransız siyaset sistemini’ yeniden yapılandırmak.

Macron işçi kanunlarını düzenlemek, iş vergisi almamak, işsizlik sistemini düzenlemek, sosyal mobiliteye teşvik etmek, kamu harcamalarını kesmek (ama yatırımı arttırmak), kamu sektörünü küçültmek, milletvekili sayısını azaltmak, avro bölgesinde kalmak, 10.000 polis ve jandarma istihdam etmek istiyor.

  Fransa Seçimi: Adaylar Macron ve Le Pen kimdir?

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'li Aksünger'e göre Fikri Sağlar 'büyük ihtimalle ihraç edilecek'
Sonraki Haber
Kadın cezaevinde isyan çıktı: Yaralılar var