Ana SayfaGüncelGerekçe OHAL: İTÜ’de Onur Yüryüşü bu yıl da yasaklandı

Gerekçe OHAL: İTÜ’de Onur Yüryüşü bu yıl da yasaklandı

HABER MERKEZİ – İTÜ’de geçtiğimiz yıl da ‘güvenlik sorunu’ gerekçesiyle yapılmasına izin verilmeyen Onur Yürüyüşü, bu yıl da rektörlüğün OHAL’i gerekçe göstermesi üzerine yasaklandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, bu sene yapılması planlanan Onur Yürüyüşü’nü yasakladı.

Onur Yürüyüşü’nün yasaklanması üzerine İTÜ Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Kulübü’nün (İTÜ Cins Arı) yaptığı açıklamada Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçe gösterilerek etkinliğin yasaklandığı belirtildi.

Açıklamada, “Kurulduğumuz günden beri yönetim ve güvenlik tarafından önümüze koyulan engeller, maruz bırakıldığımız şiddet, baskı ve ayrımcılığa rağmen okul yönetimiyle izlediğimiz uzlaşmacı tavır hiçe sayılarak geçen sene ‘güvenlik sorunu’ gerekçesiyle yapılmasına izin verilmeyen Onur Yürüyüşü bu sene de yasaklandı” denildi.

İTÜ Cins Arı, okulun sosyal medya gruplarında “homoseksüel bireylerin öldürülmesi gerektiğinin açıkça ilan edildiğini, homofobik ve cinsiyetçi söylemlerle dolup taşan bir yer haline geldiğini” hatırlatarak şöyle devam etti:

Rektörlük arkamızda durmak ve güvenliğimizi sağlamak yerine yaşadığımız haksızlıkları dile getirmek, görünürlüğümüzü artırmak, utanç değil onur durduğumuzu göstermek amaçlı yapacağımız yürüyüşü tekrar yasaklayarak, ifade özgürlüğüne ve insan haklarına karşı tavrını ortaya koymuştur.

“OHAL var” gibi gerekçelerin kabul edilmediği de vurgulanan açıklamada, “Her türlü siyasi görüş, etnik köken, din ve kültürden LGBTİ+ bireyin katılımıyla gerçekleşen bu yürüyüşün ülkenin siyasi atmosferine göre yapılıp yapılmamasının tartışılması söz konusu değildir” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle: