Ana SayfaGüncel“Gezi direnişi, ‘artık yeter’ diyen olağanüstü bir itiraz hareketidir”

“Gezi direnişi, ‘artık yeter’ diyen olağanüstü bir itiraz hareketidir”

HABER MERKEZİ –Dördüncü yıldönümünde Gezi Direnişi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Taksim Dayanışması Sözcüsü mimar Mücella Yapıcı, Gezi’nin olağanüstü bir itiraz hareketi olduğunu belirtti ve “Artık yeter” diyebilme halini ortaya çıkarttığını söyledi. AKP hükümetinin Taksim noktasında hala “toplumla inatlaşma” içinde olduğunu söyleyen Yapıcı, “Bu inat zafer kazanma halini asla yaratmaz. Gezi geriye dönüp alt edilemz. Gezi yaşanmıştır, onun olumlu etkileri hala toplum üzerinde devam ediyor” diye konuştu.

Taksim Dayanışması Sözcüsü mimar Mücella Yapıcı, Gezi Direnişi’nin 4’üncü yıldönümünde direnişi ve hükümetin Taksim’i dönüştürme projesine karşı mücadeleyi değerlendirdi.

Dihaber’e konuşan Yapıcı, Gezi direnişinin olağanüstü bir itiraz hareketi olduğunu söyledi ve “Dünyaya örnek olan adına Gezi direnişi dediğimiz o büyük itiraz ‘Artık yeter’ diyebilme halini ortaya çıkartmıştır” dedi.

Gezi direnişinin son derece barışçıl olan bir kent savunma hali olduğunu ama çok ciddi bir şiddetle karşılaştığını hatırlatan Yapıcı kamusal alanı savunmanın devletin görevi olduğunu ancak halkın bu görevi yerine getirdiğini belirtti ve şunları söyledi:

Aslında devletin yapması gerekeni biz yapıyorduk. Yani bir kamusal alanı korumak, belediyenin ve idarenin görevidir. Aslında onu halk yapıyordu. Bu kamusal görevi yapanların üzerine bu kadar olağanüstü bir şekilde şiddetle ve inatla gidilmesi işte sonunda da dünyaya örnek olan adına Gezi direnişi dediğimiz o büyük itiraz oluştu. Artık yeter deme halinin ortaya çıktığını düşünüyorum.

Hükümetin Gezi direnişini “terörize” etmeye çalıştığını kaydeden Yapıcı, “Gezi hareketinden o da çıkmıyor. O zaman sanki bir yenilmişlik hali var. Çünkü halkınla mücadele edersen, halkınla ha bire inatlaşırsan onun şikayetlerini dinlemezsen, orayı bir inatlaşma alanı haline getirirsin” diye konuştu.

‘Gezi geriye dönüp alt edilemez, etkileri toplumda devam ediyor’

Yapıcı şöyle devam etti:

İnat ederse yapar ama bu ona Gezi mücadelesini alt etme ya da zafer kazanma halini asla yaratmaz. Çünkü hiçbir toplumsal olay bir daha yaşanmaz, geriye dönüp alt da edemez. Gezi yaşanmıştır, onun olumlu etkileri hala toplum üzerinde devam ediyor.

‘Her iktidar kentlerde kendi simgesini inşa etmeye çalışıyor’

AKP hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Taksim Yayalaştırma Projesi ve Topçu Kışlası Projesi”nde ısrar etmeye devam ettiğini belirten Yapıcı, şunları söyledi:

Eğer siz yeni bir toplum, bir biat kültürü ile size bağlı bir toplum inşa etmek istiyorsanız iktidar olarak kendi simgesel alanlarınızı yaratırsınız. Aslında çok farkında değiliz; ama mekan politik bir yerdir. Her gelen iktidar her gelen anlayış kentlerde kendi simgesini inşa etmeye çalışıyor.

1980’ler itibariyle de Taksime bir cami inşa etme hali var. En son camii mimarisine ihanet ederek küçücük bir yerde, çok önemli bir tarihi eserin arkasına onu tahrip etme pahasına bir camii sıkıştırıldı. Simge yerleştirme meselesi, politiktir. Taksim’deki mesele de böyledir. Kışlayı oraya tekrar inşa etmeye çalışmak, parkı ortadan kaldırmak, cumhuriyet dönemi ile hesaplaşmakla eşdeğer.

2012’de Topçu Kışlası ile ilgili açtıkları davada  defalarca “yürütmeyi durdurma” kararı alındığını, sonra kaldırıldığı ve davanın hala devam ettiğini söyleyen Yapıcı, bu projenin artık gündeme gelmemesi gerektiğini belirtti.

Direnişin 4’üncü yıldönümünde yapılacak etkinliklere de değinen Yapıcı, “31 Mayıs’ta Taksim’de, parkımızda olmak istiyoruz. Bu çok doğal bir şeydir. Hala meydan özgürleşmedi. Bu sefer de yine ailelerimizle birlikte üzerimizde tişörtlerimizle orada buluşacağız ve parkımıza gideceğiz” dedi.