Ana SayfaDünyaGuardian: ABD-Kürt paktı zayıflamıyor, tam tersine güçleniyor; Türkiye telaşlı

Guardian: ABD-Kürt paktı zayıflamıyor, tam tersine güçleniyor; Türkiye telaşlı

HABER MERKEZİ – Guardian gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri ile Kürtlerin her zamankinden yakın olduklarını ve bu durumun Türkiye’yi telaşlandırdığını yazdı.

Türkiye’nin Suriye’de Kürt güçleriyle birlikte hareket eden ABD’ye tepkisi ve “Rakka operasyonunu birlikte yapalım” çağrısı sürerken, Britanya’nın saygın gazetelerinden The Guardian sayfalarına konuyla ilgili bir haber taşıdı.

Gazete, ABD ile Kürtlerin her zamankinden yakın olduklarını ve bu durumun Türkiye’yi telaşlandırdığını yazdı.

Guardian’ın dış haberler sayfasında gazetenin Orta Doğu muhabiri Martin Chulov ile Fazel Hawramy’nin imzasını taşıyan haberde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) geçtiğimiz hafta Rojava’daki YPG mevzilerine düzenlediği hava saldırılarının ardından, ABD’li askerlerin hasarı incelemeleri hatırlatılıyor.

Haberde Amerikan askerlerinin eşlik ettikleri kişiye de dikkat çekiliyor:

O kişi, gerçek adı Ferhat Abdi Şahin olan ve “Şahin Cilo” adıyla bilinen üst düzey bir PKK lideriydi. Türk hükümeti onun başına 1 milyon 100 bin dolar ödül koymuştu. Kameralar o anı kaydediyordu. Şahin Cilo kayda değer bir dönüşüm geçirmiş, aranan bir kişiden eşlik edilen bir kişiye dönüşmüştü.

Guardian’daki haberde, Cilo’nun güçlerinin Washington ve Ankara tarafından “terör örgütü” olarak görüldüğü ancak ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttüğü savaşta merkezi bir rol üstlendiği belirtiliyor. Bölgede işlerin daha da karışacağının kesin olduğu vurgulanıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre hafta sonu da ABD’ye ait zırhlı araçların Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında konuşlandırıldığına dikkat çekilen haber şu satırlarla devam ediyor:

Türkiye’nin hıncının giderek artmasına rağmen, Washington Kürtleri IŞİD’e karşı verilen mücadelenin bundan sonraki aşamasında, ki o aşama Rakka’ya ilerlemek, vazgeçilmez bir müttefik olarak görmeye devam ediyor.

Türkiye, Trump yönetiminin bu durumu değiştireceğini sandı… Ancak ABD-Kürt paktı zayıflamıyor, tam tersine güçleniyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden, filizlenen bu ittifakın Kürtlerin özerklik çabalarını güçlendireceğini ve kendi ülkesinin sınırları içinde isyan ateşini yeniden alevlendirebileceğini iddia etmeye başladı. Öyle ki, Türkiye Salı sabahı düzenlediği hava saldırılarını ABD’ye sadece 52 dakika önce haber verdi.