Ana SayfaGüncelHahn ‘Rüya bitti’ demiş, Erdoğan ‘rest’ çekmişti: Çavuşoğlu’ndan ‘AB ile büyük zirve’ açıklaması

Hahn ‘Rüya bitti’ demiş, Erdoğan ‘rest’ çekmişti: Çavuşoğlu’ndan ‘AB ile büyük zirve’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’nın Türkiye için “AB rüyası şimdilik bitti” açıklaması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Fasılları açmazsanız güle güle” resti gelmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “NATO marjında 24-25 Mayıs’ta yapılacak zirvede AB yetkilileriyle görüşmelerin ardından, AB ile büyük zirve yapılacak” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24-25 Mayıs tarihlerinde yapılacak NATO zirvesi marjında Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirileceğini ve bu görüşmelerin ardından AB ile büyük bir zirve yapılacağını söyledi.

NATO marjında 24-25 Mayıs’ta yapılacak zirveye AB liderleri de gelecek. Burada görüşmeler olacak. Daha sonra ise büyük zirve olacak, Türkiye-AB Zirvesi. Zamanlaması NATO marjındaki görüşmelerden sonra belli olacak. Yani tarihi belli değil..

Sürecin devam etmesi için “AB’nin Türkiye’ye nasıl davranacağını öğrenmesi gerektiğini” dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB ile bir probleminin bulunmadığını ifade ederek şunları söyledi:

Durup dururken niye düşman olalım veya bizim Avrupa’nın bizim de inandığımız ortak değerleriyle niye problemimiz olsun? Bunlar bizim de değerlerimiz. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler kimsenin tekelinde değil. Tek problem AB’nin yaklaşımında.

Türkiye, uzun süredir AB ile ilişkilerin geleceğinin ele alınacağı bir zirve düzenlenmesini talep ediyordu.

Hahn: AB rüyası şimdilik bitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB üyelik müzakerelerine ilişkin referandumu gündeme getirirken Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’nin üyelik müzakerelerine ilişkin bir açıklama gelmişti.

Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin Avrupa perspektifinden uzaklaştığını, üyeliğin imkansız hale getirildiğini belirterek, gelecekteki ilişkilerin ekonomik olabileceğini söylemişti.

Reuters haber ajansına konuşan Hahn, şunları söylemişti:

En azından şu an için, Türkiye’nin AB perspektifinden uzaklaştığı konusunda herkes hemfikir. AB rüyası şimdilik bitti.

Erdoğan: Fasılları açmazsanız güle güle

Hahn’nın bu açıklamasının ardından, üç yıl sonra bugün AKP’ye yeniden üye olan Erdoğan ise yaptığı konuşmada AB’ye rest çekmişti.

Erdoğan, “Bugüne kadar açmadığınız şu fasılları açmaktan başka çareniz yok, açarsanız ne ala, açmadığınız takdirde güle güle” diye konuşmuştu.