Ana SayfaGüncelHDP Eş Genel Başkanı Kemalbay: Kemal Gün, Nuriye ve Semih’e yapılan vicdansızlıktır

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay: Kemal Gün, Nuriye ve Semih’e yapılan vicdansızlıktır

HABER MERKEZİ – Partisinin grup toplantısında ilk konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, oğlunun cenazesini almak için 89 gündür açlık grevinde olan Kemal Gün ve KHK ile atıldıkları işlerine geri dönmek için 76 gündür açlık grevinde olan Semih Özakça ve Nuriye Gülmen’in durumuna değinerek, “Kemal Gün, Nuriye ve Semih’e yapılan vicdansızlıktır” dedi.

Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliğinin düşürülmesi üzerine 20 Mayıs’ta yapılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3. Olağanüstü Kongresi’nde eş genel başkanlığa seçilen Serpil Kemalbay, partisinin grup toplantısında ilk kez konuştu.

İngiltere’de yaşanan saldırıyı kınayarak konuşmasına başlayan Kemalbay, “Bu saldırılar IŞİD barbarlığına karşı mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini bize göstermiştir. IŞİD barbarlığına karşı savaşan tüm güçleri saygıyla selamlıyoruz” dedi.

Kemalbay, 7 Haziran’dan bu yana 10 bin partililerinin gözaltına alındığını, 5 bin üye ve yöneticilerinin tutuklandığını belirtti.

Yaptıkları zorunlu kongreye dikkat çeken Kemalbay “Bizler partimize ve eş başkanımıza yönelik bu saldırıyı boşa çıkardık, kongreyi fırsata çıkardık. Barış ve demokrasi çağrımızı kongrede bir kez yaptık ve bütün toplumsal kesimleri kol kola girmeye çağırdık” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

HDP dimdik ayakta

Buradan bir kez daha söylemek isterim. Figen Yüksekdağ milyonların iradesidir. Ve şuna emin olsunlar ki kadın, yaşam, özgürlük diyen, Jin jiyan Azadi diyen bütün kadınlar birer Figen’dir. Bizler yüz binlerce Figen’iz. 16 Nisan meşru olmayan anayasa referandumuna giderken HDP’nin en kıymetli kadroları rehin alınarak HDP’nin bitirilmesi hedeflenmişti. Bunun için yargıyı, YSK’yı da bu suça ortak ettiler. Amaçlanan HDP’yi 16 Nisan referanduma giderken geriletmekti ama bunu başaramadılar. HDP dimdik ayakta.

Muş milletvekilimizin 3 yaşındaki kızı cezaevine girecek

Bugün bu ülkede, cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşayan 560 çocuk var. Bu sayı birkaç gün sonra 561 olacak, çünkü cezaevinde tutulan Muş Milletvekilimiz Burcu Çelik, 3 yaşındaki çocuğunu yanına almak için başvuruda bulundu. Yüzlerce çocuk anneleriyle hapis hayatı yaşarken, yaşıtları gibi saklambaç, körebe, sek sek, yakan top oynayamazken, ondan çok daha fazlası da evlerinde, annelerinin cezaevinden çıkmasını hasretle bekliyor. İşte AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Pazar günü AKP kongresinde söylediği “OHAL kalkmayacak” ülkesinde bir manzara da budur. Bu nerede yaşanıyor, Damat Kavurmacı’nın serbest bırakıldığı ülkede.

Demirtaş cesarete davet etti

Her fırsatta halklarımızın gerçek demokrasiye ve onurlu barışa ekmek ve su kadar muhtaç olduğunu söylüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz kongremizde Selahattin Başkan mesajında bir birine yabancı bırakılmış olanları bir birine sarılmak için cesarete davet etti. Mesajında şöyle diyor: “ İnançlarımız, ibadetlerimiz, ideolojilerimiz, türkülerimiz, halaylarımız, horonlarımız, dualarımız, rüyalarımız hep ortak yaşam ve toplumsal barış üzerineyken, bizler bunlar için daha somut, daha sonuç alıcı adımlar atmaktan çekinmeyelim. Siyasette cesaret budur… “Ortak vatanda birlikte, eşit ve kardeşçe yaşamak için, demokrasisi güçlü bir Cumhuriyet’in onurlu eşit yurttaşları olarak korkmadan, birbirimize dostlukla sarılabilmek için hepinizi cesarete davet ediyorum”

Bir arada yaşamanın koşulu hepimizin özgürlüğü

Bu çağrı bu düzenle derdi olan toplumun bütün kesimlerine yapılmış bir çağrı. Gerçek bir demokrasiyi inşa etmek isteyen ve onurlu kalıcı bir barış için elini taşın altına koymak isteyenle bu çağrıya duyarsız kalamaz. Bizler biliyoruz ki bir arada yaşamanın koşulu hepimizin özgürlüğüdür. Herkes için demokrasidir, tüm sorunların demokratik yollarla çözümünün aranmasıdır. Ölen her insanın acısını nereden olduğuna bakmadan yüreğinde hissetmektir.

AKP kongresinden çıka çıka müebbet OHAL çıktı

Bizden bir gün sonra AKP kongresi yapıldı. O kongrede AKP Genel Başkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın konuşmasına baktığımızda kan, savaş, ölüm, öfke vardı. Erdoğan “2002’de AKP’nin ilk yaptığı OHAL’i kaldırmak olmuştur” diyerek övünüyordu bir zamanlar. Şimdi bas bas bağırarak OHAL’i savunduğunu görüyoruz. Hani bazen diyor ya “Nerdeeen nereye geldik”  Sayın Recep Tayyip Erdoğan işte döndünüz dolandınız aynı yere geldiniz. AKP Genel Başkanı Erdoğan, Çevik Bir neredeydiyse,  Mehmet Ağar neredeydiyse, aynı noktaya geldi. Sürekli korku iklimi yayarak, kutuplaşma ve sahte düşmanlar yaratarak kendi ikbalini sağlamlaştırmaya bakıyor. Kongreye giderken afişlere demokrasi ve değişim yazdılar. Niye öyle yazdınız? Sanki öyle bir derdiniz mi vardı? Kongreden çıka çıka ezel ebed müebbet bir OHAL çıktı.

AKP Genel Başkanı Erdoğan ‘Neyiniz Eksik, OHAL kalkmayacak’ diyor, insanların evlerini yıkıyorsunuz, insanlar sokağa çıkamıyor, Sur’da mahallelerde kadınlar evleri yıkacak diye teyakkuzdalar, 150 bin kamu emekçisini sorgusuz sualsiz sokağa attınız, şu salondaki kamu görevlilerinin hiç biri yarın başlarına ne geleceğini bilmiyor mesela, gazeteler kapanıyor, siyasetçiler, gazetecileri akademisyenler tutuklanıyor. Hukuk yok, adalet yok, Sermaye çevrelerinden, turizm sektörüne kadar, mahalledeki bakkala, ev işçisi kadınlara kadar tüm toplumun umudu, geleceği tükendi.

Kemal Gün, Nuriye ve Semih’e yapılan vicdansızlıktır

Nuriye ve Semih KHK ile bir solukta işten atıldıkları için açlık grevindeydiler. Ekmeklerini ve onurlarını korumak için greve gittiler. Açlık grevinin kritik aşamasında, 76 gündür aç olan bu insanlar her gün imza vermek için karakola gittikleri halde sabaha karşı kapıları kırılarak gözaltına alındılar. Haydutça bir saldırıydı. Hijyenik olmayan koşullarda, yerlerde yattıkları bir nezarette kalıyorlar, direniş alanlarıysa savaş alanına çevrilmiş durumdadır. Kemal Gün’ün oğlunun kemiklerini alabilmek için aylardır açlık grevi yaptı bu zalimliktir, vicdansızlıktır.