Ana SayfaGüncelHDP Milletvekili Besime Konca tahliye edildi

HDP Milletvekili Besime Konca tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP Milletvekili Besime Konca, tahliye edildi. Tahliyesi sonrası cezaevi çıkışında açıklamada bulunan Konca, “Demokratikleşme için mücadele edeceğiz” mesajı verdi. Konca’nın tahliyesiyle birlikte tutuklu HDP’li vekillerin sayısı 10’a düştü.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu milletvekillerinden Besime Konca için tahliye kararı verildi.

Partinin Siirt milletvekili Konca, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davasında tahliye edildi.

Konca, tahliye edilmesinin ardından Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden ayrıldı.

Tahliye sonrası açıklama

Cezaevi’nden çıkan HDP’li vekil, burada kısa bir açıklama yaptı.

4 bucuk ay tutukluluk durumunun ardından tahliye olduğunu hatırlatan Konca, şunları söyledi:

Ama tahliye olup olmamak bu koşularda çokta önemli olmuyor. İnsan buna çok sevinemiyor. Dışarısı büyük zindan, cezaevi küçük zindan diye tanımladım. Bu süreci böyle yaşadık. 80’lerin Diyarbakır Zindanı ile Sinop, Mamak zindanı ile hesaplaşılsaydı, bugün Türkiye’de yüzbinlerce insan cezaevinde olmayacaktı.

Dünyanın her yerinde demokrasi ve özgürlüğün bir bedeli var. Dünyanın her yerinde bu yaşanmıştır. Fakat Türkiye’de yaşanan hiç bir yerde yaşanmamıştır. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar siyasi tutuklunun olduğu cezaevi koşulları yoktur. Bugün Türkiye cezaevlerinde çok ağır insan hakları ihlalli yaşanıyor. OHAL gerekçe gösterilerek, her türlü hukuksuzluk cezaevinde yaşanan bir durumdur.

Tutuklanmamız hukuki değil politik. Bu da bugün açığa çıkan bir durumdur. Rehinelik bir süreçtir. Bu hala devam ediyor. Eş başkanlarımız hala cezaevindeler. 6 ayları doldu. İddianameleri hazırlandı. Fakat mahkeme günleri 3 aydır belirlenmemiş. Bütün bunlar referanduma endeksli bir politikadır. Dokunulmazlığımızın kaldırılması, dokunulmazlıkların sadece HDP Milletvekillerine uygulanması, bugün bizim referandum sürecinde demokratik olmayan bir yarışta referandumun yapılması, halkımız ile birlikte olmamızın engellenmesi bu sürecin sonuçlarıdır.

Umarım Türkiye demokratikleşir, insan hakları çok daha fazla yerine getirilir ve cezaevleri kapıları açılır ve herkes özgürlüğüne kavuşur. Bizler de bunun için mücadele edeceğiz. Halkımızla birlikte olacağız.

HDP’li Besime Konca, 13 Aralık 2016’da bir diğer vekil Çağlar Demirel’in Diyarbakır’daki duruşmasını takip ederken gözaltına alınmış ve ardından Demirel’le birlikte tutuklanmıştı.

10 vekil tutuklu

Besime Konca’nın tahliyesi ile birlikte tutuklu vekillerin sayısı 10’a düşmüş oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve  Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.