Ana SayfaGüncelHDP’den ‘eş genel başkan’ açıklaması

HDP’den ‘eş genel başkan’ açıklaması

HABER MERKEZİ – HDP’de parti üyeliği düşürülen Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ’ın yerine, Eş Genel Başkan Yardımcısı ve MYK üyesi Serpil Kemalbay getirildiği haberleri üzerine partiden bir açıklama geldi. Açıklamada sürmekte olan toplantının gündeminde bu konun olmadığı Serpil Kemalbay’ın yaklaşık iki ay önce yapılan Parti Meclisi toplantısında zorunlu ve hukuki sebeplerden dolayı Eş Genel Başkan Vekili olarak atandığı hatırlatılarak HDP’nin 20 Mayıs 2017 tarihindeki kongresinde eş genel başkanların belirleneceği ifade edildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) dün İstanbul’da başlayan, tüm milletvekillerinin ve MYK üyelerinin katılım gösterdiği toplantı devam ediyor.

Serpil Kemalbay

Bu toplantıda, milletvekilliği ve parti üyeliği Yargıtay tarafından düşürülen Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yerine kimin getirileceği tartışmasının yürütüldüğü ve Yüksekdağ’ın parti üyeliğinin düşürülmesinin ardından yerine, HDP’nin emek alanından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve MYK üyesi Serpil Kemalbay’ın getirildiği öne sürülmüştü.

Gazete Karınca’nın da yer verdiği dihaber’in konuyla ilgili haberinde, yarın bitecek toplantının ardından yapılacak açıklama ile Kemalbay’ın eşbaşkanlığa getirildiğinin duyurulmasının beklendiği belirtiliyordu.

HDP’den açıklama

Konuya dair HDP MYK bir açılama yayınladı. Açıklamada ‘HDP Eş Genel Başkanını seçti’ yönlü haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

HDP açıklamasında “Eş Genel Başkan Yardımcımız Serpil Kemalbay, 12 Mart 2017 tarihinde, yani bundan yaklaşık iki ay önce yapılan Parti Meclisi toplantısında zorunlu ve hukuki sebeplerden dolayı Eş Genel Başkan Vekili olarak atanmıştır. Bu görevi 20 Mayıs 2017 tarihine kadar da sürdürecektir” denildi.

Açıklamada HDP’nin 20 Mayıs 2017 tarihinde, yani 2 hafta sonra yapılacak olan 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Eş Genel Başkanlarını, Parti Meclisi’ni, Merkez Disiplin Kurulu’nu ve Uzlaştırma Kurulu’nu seçeceği belirtildi.

Yüksekdağ’ın düşürülen vekilliği ve HDP üyeliği

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Şubat ayında milletvekilliği, Mart ayında ise HDP üyeliği Yargıtay tarafından düşürülmüştü.

Yargıtay, MLKP’li Yasemin Çiftçi’nin cenaze törenine katıldığı için 2012’de ‘örgüt propagandası’ iddiasıyla 10 ay ceza alan Yüksekdağ’ın cezasını onamış, HDP’ye tebliğ ettiği kararda da Yüksekdağ hakkındaki bu mahkumiyet kararına dikkat çekerek parti üyeliğinin düşürüldüğünü bildirmişti.