Ana SayfaGüncelHDP’liler Anayasa Mahkemesi önünde: Suça ortak olmayın

HDP’liler Anayasa Mahkemesi önünde: Suça ortak olmayın

HABER MERKEZİ – HDP milletvekilleri, tutuklu vekiller için yaptıkları başvuruyu hala gündemine almayan Anayasa Mahkemesi’nin önünde basın açıklaması düzenledi. HDP Sözcüsü Baydemir mahkemeye, “Suça ortak olmayın. Geciken adalet adalet değildir” diye seslendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinden oluşan bir heyet, tutuklu HDP’li vekiller için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuruyla ilgili bir aradan geçen süre içinde bir yanıt gelmemesi üzerine mahkeme önünde basın açıklaması düzenledi.

Heyet adına açıklamayı HDP Sözcüsü Osman Baydemir yaptı.

Eş Genel Başkanlar da dahil 10 milletvekilinin tutuklu olduğunu hatırlatan Baydemir, AYM’ye “Suça ortak olmayın” çağrısında bulundu.

Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü:

4 Kasım darbesinden bu yana defalarca adalet çağrısında bulunduk. Tam 188 gündür 6 milyon insanın seçme ve seçilme hakkı gasp ediliyor ve adalet çiğneniyor. Anayasa Mahkemesi 188 gündür bu zulme sessiz kaldığı için, telafisi imkansız hukuk ihlalleri gerçekleşiyor. Dün, Diyarbakır Milletvekilimiz Nursel Aydoğan’ın vekilliği düşürüldü, halkın milletin iradesi gasp edildi. Geciken adalet, adalet değildir. Bir kez daha Anayasa Mahkemesi önünden bütün insanlara çağrımızdır, suça ortak olmayın.

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü törenlerinde AYM Başkanı’nın yaptığı konuşmaya tüm mahkeme üyelerinin dikkatini çekmek istiyorum. Aliya İzzetbegoviç, insan olmak ve insan kalmak kavramını siyasi dilde çoğulcu demokratik hukuk devleti olmakla formüle etmiştir. İnsan kalmak boyutu, hukuktan ve hukukun üstünlüğünden ayrılmamayı gerektirir. Umuyor ve diliyoruz ki AYM’nin Başkanı ve üyeleri, Aliya İzzetbegoviç’in bu mesajına kulak verir ve gereğini en kısa zaman dilimi içerisinde yerine getirir. Dileriz ki Anayasa Mahkemesi 188 günlük suskunluğunu bozar ve kendi içtihadını ve varlık sebebini yok saymaz.

HDP’li milletvekillerinin 4 Kasım’da gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından parti avukatları, tutuklulukların anayasaya aykırı olduğunu belirterek, AYM’ye başvurmuştu. Fakat aradan geçen süre içerisinde AYM, HDP’nin başvurusunu gündemlerine almadı.