Ana SayfaGüncelHulusi Akar’ın ifadesi: MİT’e darbe ihbarını, büyük bir planın parçası sandık

Hulusi Akar’ın ifadesi: MİT’e darbe ihbarını, büyük bir planın parçası sandık

HABER MERKEZİ – Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun sorularına verdiği yanıtta MİT’e darbe girişimi olacağı yönünde yapılan ihbarlarla ilgili olarak “MİT’e ihbarın büyük bir planın parçası olduğunu düşündük” dedi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun sorularını yanıtladı.

Hulusi Akar, MİT’in darbe girişimi konusunda önceden bilgilendirildiği yönündeki iddialar ile bu yönde ifade veren askerlerin açıklamalarına ilişkin olarak  “MİT’e ihbarın büyük bir planın parçası olduğunu düşündük” diye cevap verdi.

“MİT’e ihbarı en başından itibaren ciddi olarak ele aldık” diyen Akar, ifadesinde “MİT Müsteşarı Cumhurbaşkanı’nın koruma müdürünü aradı” bilgisini verdi.

“FETÖ/PDY’nin tarafımızdan fark edilmemesi söz konusu değildir, tabi ki fark edilmiş ve hatta en üst seviyede risk olarak tanımlanmıştır” diyen Akar, ‘FETÖ’nün darbeye cüret etmesini kimsenin beklemediğini söyledi.

“İlk andan itibaren pazarlık olmadı, her şeyi göze alarak veya hiçbir kazancı-kaybı düşünmeden darbecilere şiddetle karşı çıktım” diyen Hulusi Akar, rehin alınma anını ise şöyle anlattı:

Odamda çalışmakta iken zorla alıkonuldum. İçeriye girenlerden birisi ayağa kalktığım esnada beni iterek sandalyeye oturmamı sağladı ve o sırada arkadan bir başkası elinde el havlusu tarzında bir şeyle hem ağzısı hem burnumu kapatarak nefes almamı engelledi. Bu esnada kolunu boğazıma doladı ve sıktı, muhtemelen boğazımdaki yara bu esnada oluştu. Ellerile burnumu açmaya çalışırken bir başkası ise plastik kelepçeyi bileklerime taktı. Kelepçe özellikle sol bileğimi aşırı sıktı ve yaraladı. bu arada tekrar bağırmaya başladım ve kelepçeyi açmalarını istedim. Bunun üzeine tahminen Mehmet Dişli’nin onayıyla ağzı kör bir komando bıçağı ile kelepçeyi kesmeye çalıştılar, fakat kesemediler. Tekrar bağırmam üzerine epey uğraştıkran sonra kesmeyi başardılar. Bu mücadelenin ardından çok kısa bir süre sonra kendimi misafir koltuklarının olduğu yerde otururken buldum.

Tüm bu yaşananlar esnasında hareket özgürlüğümü kaybetmekle birlikte konuşma özgürlüğümü sonuna kadar komutan tavrı içinde sürdürdüm.

“Gecikmeli de olsa yanıtları aldık”

Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Akar’ın yanıtları için NTV’ye şunları söyledi:

Yani davet ettik de gelmedi gibi bir durum yok. MİT Müsteşarı’nı da davet etmedik rapor istedik. Komisyonumuzda şu anda bilgi eksikliği yok her iki cevabı da, gecikmeli de olsa, aldık.