Ana SayfaGüncelİhsan Eliaçık değerlendirdi: ‘Hayır’ın lideri kim olmalı?

İhsan Eliaçık değerlendirdi: ‘Hayır’ın lideri kim olmalı?

HABER MERKEZİ – Referandum sonrası siyasi tabloyu değerlendiren ilahiyatçı İhsan Eliaçık, ‘Hayır’ cephesindeki liderlik ve ittifak tartışmalarına değinerek, “Sunulacak adayın da partili olmayıp hizipler yarışının dışında ve ‘siyaset dışında’ olması gerekiyor” dedi. Referandum sonuçlarının ardından AKP içinde başlayan tartışmalar hakkında da konuşan Eliaçık, “AKP bölünme ile karşı karşıya” değerlendirmesinde bulundu.

Anti kapitalist Müslümanlar’dan ilahiyatçı İhsan Eliaçık, referandumun tartışmalı sonuçlarının ardından bir kez daha gündeme gelen ‘Hayır’ cephesi, ittifaklar ve AKP’nin içinde bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

2019’da yapılması planlanan “başkanlık seçimi” için şimdiden başlayan “Hayır”ın liderinin kim olacağı yönündeki tartışmalara değinen Eliaçık, ‘Hayır’ cephesinin liderliğine ilişkin, şu değerlendirmeyi yaptı:7

‘Hayır’a aday olacak kişinin ‘Eğer seçilirsem bu başkanlık sistemini kaldırıp sivil bir meclis kurup, o kurucu Meclis’te sivil bir anayasa hazırlayıp, onu referanduma getirip, yüzde 75’le halk kabul ettikten sonra görevimden istifa edip, ayrılacağım’ demesi gerekiyor.

dihaber’e konuşan Eliaçık, referandum yarışı boyunca ‘Hayır’ cephesinin liderinin ‘Hayır’ kelimesi olduğunu aktararak, “Hayır” cephesinin yasal yolları tükettikten sonra kendi adayını ortaya koymak durumunda olduğunun altını çizdi. Eliaçık şöyle konuştu:

‘Hayır’ın lideri kim olmalı?

Sunulacak adayın da partili olmayıp hizipler yarışının dışında ve ‘siyaset dışında’ olması gerekiyor. Aday olan kişinin de bu teklifi geçici olarak kabul etmiş olması gerekiyor. Adayın şunu demesi gerekiyor: ‘Eğer seçilirsem bu başkanlık sistemini kaldırıp sivil bir meclis kurup, o kurucu mecliste sivil bir anayasa hazırlayıp, onu referanduma getirip yüzde 75 ile halk kabul ettikten sonra ben Ankara’dan görevimden istifa edip ayrılacağım’.

‘AKP bölünme ile karşı karşıya’

Referandum sonrası AKP içindeki tartışmalara da değinen Eliaçık, AKP’nin bölünme ile karşı karşıya olduğunu belirterek şunları söyledi:

Yaşananlardan rahatsız olan kimi AKP’liler merkez sağ bir oluşuma imza atabilir. Meral Akşener ve Abdullah Gül de yeni bir parti kurabilir.

‘Erdoğan süreci uzatıyor’

Bu insanların Türkiye toplumunu yönetmesi, hazineleri yönetmesi dönemi bitti. 2011’den beri aslında bu, böyle. Artık bu kesimlerin Türkiye’ye verebileceği bir şey yok. Ama şuan itibari ile AKP lideri Erdoğan şahsi suçları nedeniyle bu süreci uzatıyor, gitmemekte ısrar ediyor. Erdoğan ‘Eğer ben emekli olursan normal, rahat bir emeklilik değil de mahkemelerle dolu karanlık bir dönem başlayacak’ diyerek ayak diretiyor. Kargaşa ve kaos bu yüzden ortaya çıkıyor. Elbette eninde sonunda gidecek bunun çıkar yolu yok. Bunların yerine yeni seçilmiş iki dönemlik için seçilmiş bir iktidarın gelmesi gerektiği fikrindeyim.

‘AKP kapitalizmle abdest alıyor’

Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre Ateizmin en çok yükseldiği ülkeler Arabistan, İran ve Türkiye’dir. Her üç ülkede de dini iktidarlar var, ayrıca din ve siyaset iç içe. Her üç ülkede de İslam için Allah için hizmet ettiğini söyleyen kadrolar var. İslam bu kadar iktidarın güdümüne girerse sonuç, insanların İslam’dan uzaklaşması oluyor. AK Parti dönemi ile birlikte dünyalık mal mülk biriktirme ve bunlarla övünme dönemi başladı. Kapitalizm ile abdest alma diyoruz biz buna. İmam Hatipler, Kuran kursları da hepsi kokuşmuş vaziyette.




Önceki Haber
AKP'de 2019 hazırlığı: İstanbul'da Topbaş yerine Yıldırım planı
Sonraki Haber
"Ya Gezi ruhuna uyan adaylar çıkaracağız ya da sağ adaylarla yine AKP'ye iktidarı sunacağız"