Ana SayfaÇeviri‘İnsan eli değmemiş’ ıssız adadan tersine dünya rekoru: 38 milyon parça plastik atık bulundu

‘İnsan eli değmemiş’ ıssız adadan tersine dünya rekoru: 38 milyon parça plastik atık bulundu

HABER MERKEZİ – Güney Pasifik’teki Henderson Adası’nda yerleşim yok ama adanın yüzeyinde 38 milyon parça, 18 ton plastik atık var. Üstelik dünyadaki en yüksek insan kökenli atık oranına sahip adada aslında insan yerleşimi yok.


Çeviri: EZGİ GÜL


Dünyanın en ücra köşelerinden olan Henderson Adası, aynı zamanda dünyanın en kirli yeri.

Güney Pasifik’te Pitcairn takımındaki Henderson Adası’nda 38 milyon parça, 18 ton plastik atık bulundu.

İnsan yerleşimi olmayan ıssız Henderson Adası’ndaki antropojenik (insan kökenli) birikinti, dünyanın herhangi bir yerinde şu ana kadar ölçülmüş en yüksek değere ulaştı.

Dünya Mirası Listesi’nden ‘dünyanın en kirli yerleri’ listesine

Üstelik ada, UNESCO Dünya Mirası Liste’sinde yer alıyor ve pratikte ekolojisine ‘insan eli değmemiş’ birkaç mercan adasından biri.

Guardian’ın haberine göre, bilim insanları Henderson Adası’nda ölçülen kirlilik oranının, insan kaynaklı kirlenmenin dünya üzerine ölçülmüş en yüksek değeri olduğunu açıkladı. Adadaki kirlenme oranı yüzde 99.8.

Tazmanya Üniversitesi ve İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Cemiyeti’nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma adada 17.6 ton ağırlığında, 37.7 milyon parça plastik atık bulunduğunu ortaya koydu.

Sadece 3.700 hektar alana sahip olan adadaki kirliliğin büyük bir kısmı, metre kareye 4.500 parça düştüğü için üst üste geliyor, derinlere gömülüyor ve gözle görülemiyor.

Bu küçük ada, 10 endemik bitki türüne ve 4 adaya has kuşa ev sahipliği yapıyor.

‘Gözle tam olarak göremediğimiz kirlilik’ sahillerine her gün 13.000 yeni atığın vurduğu tahmin edilen adadaki canlılar için büyük tehlike arz ediyor.

‘Kirli sahiller insan elinin gölgeleriyle dolu’

Jennifer Lavers, “Birçok ücra adayı gezdim. Hangi zamanda, okyanusun neresine giderseniz gidin hikayesi aynı: Kirli sahiller insan elinin gölgeleriyle doludur. Buradaki kirliliğin boyutu yutkunamama sebep oldu” dedi.

Lavers, adadaki plastik şişeler, kozmetik şişeleri, plastik oyuncak kafası gibi çöplerin içinde yaşayan yüzlerce yengeç bulmuş.

Araştırmacı, yengeçler için “Bu plastikler eski, keskin, zehirli ve zararlı. Bu mükemmel canlıları bizim yarattığımız pisliğin içinde yaşarken görmek çok trajik” dedi.

‘Bireyler ve devletler okyanusların kirlenmemesi için önlem almalı’

Lavers, “Almanya’dan şişeler, Kanada’dan konserve kutuları, Yeni Zellanda’dan balıkçı ağları bulduk. Hepimiz sorumluluğumuzu kabul edip üzerimize düşeni yapmalıyız. Hem bireysel hem devlet olarak bir an önce okyanusların daha fazla kirlenmemesi için harekete geçilmeli” dedi.

Dünyanın en kirli adasında bulunan 17.6 ton plastik çöp, dünyanın yıllık plastik üretimi baz alınırsa yalnızca 1.98 saniyelik üretime denk geliyor.