Ana SayfaGüncelİptal edilen binlerce pasaport Meclis gündeminde: ‘Uygulamanın sebebi ne?’

İptal edilen binlerce pasaport Meclis gündeminde: ‘Uygulamanın sebebi ne?’

HABER MERKEZİ –  HDP, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana iptal edilen binlerce pasaportu Meclis’in gündemine taşıdı, uygulamanın sebebini sordu.

Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) ile seyahat özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar Meclis gündemine taşındı.

Bu kapsamda son 10 ayda aralarında akademisyen, gazeteci, milletvekili ve memurların olduğu binlerce yurttaşın pasaportlarının iptal edilmesini Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Pasaportlara konulan iptal kararının kaldırıldığına dair mahkeme kararlarına ya da  iptal edilen pasaportlar hakkında herhangi bir sorun olmamasına ve pasaportların yurttaşların elinde bulunmasına rağmen bilgisayar sistemi kayıtlarına “pasaport zayi” şeklinde kayda geçtiğini söyleyen Uca, el konulan pasaportlara dikkat çekti.

HDP’li vekil, pasaport iptal gerekçelerini öğrenmek üzere pasaport şubelere giden yurttaşlara, görevli polislerin “Biz burada Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)’ni göremiyoruz”, “Mahkeme kararlarının yolladığı faxlar geçerli değil asılları lazım” ve “Çok sayıda posta geldiği için bazen belgenin aslına ulaşmak mümkün değil” gibi gerekçeler ile bilgi aktarımı yapmadıklarını belirtti.

İçişleri Bakanı’na 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana kaç pasaportun iptal edildiğini soran Uca,  “OHAL’den sonra toplam kaç yurttaşa yurtdışına çıkış yasağı getirilmiştir?” sorusuna da yanıt istedi.

Son 10 ayda pasaportu iptal edilen milletvekili, akademisyen, gazeteci, memur sayılarına da bir cevap isteyen HDP’li vekil, devamla şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

  • Ülkemizde pasaportların iptal edilmesi kararı Bakanlığınız tarafından mı alınmaktadır? Pasaportlar hangi kurum tarafından iptal edilmektedir?
  • Pasaportlara konulan iptal kararlarının mahkemelerce kaldırılmasına rağmen, yurttaşların yurtdışına çıkışlarının engellenmesi bilginiz dâhilinde midir? Bu uygulamanın sebebi nedir?
  • İptal edilen pasaportların herhangi bir sorun olmamasına ve yurttaşların ellerinde bulunmasına rağmen hudut bilgisayar sistemi kayıtlarına “pasaport zayi” şeklinde kayda geçmesinin sebebi nedir?
  • Pasaport şubelerde pasaportların iptal edilme gerekçelerine dair yurttaşlara bilgi aktarımı yapılmamasının sebebi nedir?
Previous post
Baro başkanı açıkladı: Kemal Gün'ün talebi kabul edildi, oğlunun kemikleri verilecek
Next post
Veli Saçılık: Yandaş medya direnişi kriminalize ederek toplumdan soyutlamaya çalışıyor