Ana SayfaDünyaIŞİD esaretindeki kadın anlatıyor: 600’e yakın Türkiyeli çocuk IŞİD’in elinde

IŞİD esaretindeki kadın anlatıyor: 600’e yakın Türkiyeli çocuk IŞİD’in elinde

HABER MERKEZİ – IŞİD esareti altında bulunan Türkiyeli bir kadının yer değiştirdiği bölgelerdeki izlenimlerine göre 600’e yakın çocuk Suriye’de IŞİD denetimi altındaki çeşitli bölgelerde yaşıyor. Birer savaşçı olarak yetiştirilen çocuklara öğretilen şey ise idam etme ve boğaz kesme.

Eşi IŞİD’e katılan ve iki yıl önce çatışmada ölmüş bir Türkiyeli kadın IŞİD’in elindeki çocuklarla ilgili çarpıcı bilgiler aktardı.

Duvar’dan Hale Gönültaş’a WhatssApp uygulaması üzerinden konuşan ve güvenlik gerekçesi ile adını vermeyen kadın, şu anda IŞİD’e katılan bir muhacir ile ‘nikahlı’ olduğunu ifade ediyor.

Türkiyeli kadın, tam emin olmasa da yer değiştirdiği bölgelerdeki izlenimlerine göre eşleri çatışmada ölen 200’ü aşkın Türkiyeli kadın ve yaşları iki ile 12 arasında değişen 600’e yakın Türkiyeli çocuğun Suriye’de IŞİD denetimi altındaki çeşitli bölgelerde yaşadıklarını belirtiyor.

Kadının anlatımına göre çocuklar 5 yaşlarından itibaren askeri ve dini eğitime alınıyor.

Çocuklara, idam etme ve boğaz kesmeyi öğretiyorlar

Öte yandan YPG Sözcüsü Nesrin Abdullah da “IŞİD’in elindeki çocuklara” ilişkin Duvar’a verdiği bilgide, şunları aktarıyor:

IŞİD’in elinden kurtardığımız Ezidi çocukların beyinleri yıkanmış. Altı yaşındaki bir çocuk kendisini kafir olarak görüyor. Kurtardığımız anda üzerinde bulunan IŞİD’in verdiği kıyafetleri çıkartmayı asla kabul etmiyor. İki Ezidi çocuk birbirleri ile ellerindeki iple ‘idam etme’ oyunu oynuyorlar. Düşünün ki bu çocuklar IŞİD’in şeriat ve askeri eğitimlerini sekiz ay kadar aldı. Yıllarca IŞİD’in eğitimlerini alan ve alacak olan çocuklar gelecekte büyük bir tehlike.

Abdullah, IŞİD’in çocukları beş yaşından itibaren şeriat ve askeri eğitime alındığını belirtirken, “Askeri eğitimlerde çocuklara boğaz nasıl kesilir, idam etmenin teknikleri, ateşli silah kullanma eğitimleri veriliyor” diyor.

Nesrin Abdullah, IŞİD’in elinde kaç Türkiyeli çocuk olduğuna dair bilgisi olmadığını ancak Suriye’de IŞİD denetimi altındaki bölgelerde sadece “muhacir çocukların” değil, Şii, Ezidi, çocukların da aynı eğitime tabii tutulduklarını anlatıyor.

BM: 850’nin üzerinde çocuk savaşmaya zorlanıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Mart ayında yayımladığı raporda ise geçen yıl Suriye’de en az 652 çocuğun Suriye’de hayatını kaybetti belirtiliyor.

Raporda, aralarında 7 yaşında olanların da bulunduğu 850’den fazla çocuğun “savaşmaya, canlı bomba eylemcisi olmaya, gardiyanlık ve cellatlık yapmaya zorlandığı” ifade ediliyor.