Ana SayfaGüncelİstihbarat yalanlamıştı: O binbaşı saatler önce MİT’e ‘Darbe olabilir’ demiş

İstihbarat yalanlamıştı: O binbaşı saatler önce MİT’e ‘Darbe olabilir’ demiş

HABER MERKEZİ – Darbe girişimini MİT’e 15 Temmuz’da ihbar eden pilot binbaşı O.K., istihbarat teşkilatının savunduğunun aksine, bilgilendirme sırasında “Darbe olabilir” dediğini söyledi.

Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli Binbaşı O.K. ile yapılan görüşme tutanağı ortaya çıktı.

Dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ve bir katibin isminin olduğu tutanakta, pilot binbaşının adı ve imzası yer almazken O.K., ‘Tarık’ kod adını kullandığını söyledi.

Ortaokulu Akşehir’de okuduğunu belirten binbaşı, Gülen Cemaati’yle kurduğu bağlantıyı anlatırken Gülen’le tanıştığını da kaydetti.

Hürriyet’te yer alan habere göre O.K.’nin 15 Temmuz darbe girişimini aynı gün MİT’e beyan ettiğini söylediği ifadesi ise şu şekilde:

11 Temmuz’dan itibaren ailemle Akçay tatil kampındaydık. 13 Temmuz’da Tabur Komutanım Binbaşı Deniz Aldemir aradı, cuma günü görevde olmam gerektiğini söyledi.

Deniz Aldemir’in arabasındaydık. ‘Telefonu kapat’ dedi. Radyonun sesini yükseltti. ‘Senin hizmetten olduğunu biliyorum, bu akşam faaliyetimiz var, ben Cooger helikopteriyle Hakan Fidan’ı alacağım, sen Murat Bolat’la uçacaksın, çok kan akacak’ dedi. Vatan aleyhine bir şey yapılacağını anladım.

Aklıma MİT geldi. Saat 13.55 gibi nizamiyeden çıktım. Deniz Binbaşı’ya mesaj attım. ‘Ben uçamam’ dedim. Taksiyle 14.20 gibi MİT’e vardık. Kapıdaki görevliye ‘MİT’e TSK içindeki paralelcilerle alakalı bilgi vermek için geldim’ dedim.

Saat 15.00 civarı iki kişi geldi. Anlattım. Tedirgin oldular. Bana ne olabileceğini sordular. Ben de büyük bir faaliyet olabileceğini hatta ‘darbe faaliyeti olabileceğini’ söyledim. ‘Hakan Fidan’ı almaktan kasıt ne’ diye sordular. Ben de ‘çok kan akacak’ dediklerine göre bu faaliyetin iyi niyetli bir faaliyet olmadığını kendilerine söyledim. ‘Darbe olabilir’ kelimesini kullandığımı çok iyi hatırlıyorum.

Benim (MİT’le) irtibatım bu olayla başlamıştır. Ertesi gün MİT’ten beni aradılar, ‘Güvenlik için seni birkaç gün misafir edelim’ dediler. Yarım saat sonra bir ekip gelip beni aldı.

MİT ne demişti?

MİT Meclis komisyonuna verdiği açıklamada, binbaşının daha önce de basına yansıyan bu ifadelerini doğrulamamıştı.

MİT tarafından komisyona verilen açıklamada binbaşının ‘MİT Müsteşarına saldırı yapılacağı’ yönünde teyide muhtaç ham bilgiler verdiği açıklanmıştı.

Hakan Fidan’ın ihbar üzerine Genelkurmay Başkanlığı’na gittiği, ancak darbenin teyit edilememesi üzerine programında olan, Suriyeli bir muhalifle yapacağı görüşmeye geçtiği öğrenilmişti.

Binbaşı ise MİT’e ‘darbe’ ihtimalini de aktardığını savundu.