Ana SayfaGüncelİzmir’deki mültecilerin ‘imdat çığlıkları’ Meclis gündeminde

İzmir’deki mültecilerin ‘imdat çığlıkları’ Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ – Mültecilerin yardım çığlıklarının duyulduğu, Guantanamo Cezaevi’ne benzetilen İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde yaşananlar Meclis’in gündemine taşındı. HDP Milletvekili Mizgin Irgat merkezdeki işkence ve kötü muamele iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

İzmir’de bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mültecilerin buradaki görevlilerin işkence ve kötü muamelesine maruz kaldığı, dışarıdan çekilen görüntülerde Geri Gönderme Merkezi’nden onlarca kişinin dışarıya seslenerek “yardım edin” çağrıları yaptığı iddiaları Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu bir önerge ile Meclis’in gündemine getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, konuya dair haberlere atıfta bulunarak göçmenlerin, kaçtıkları ülkelerine geri dönmeye zorlandıkları ve bunun için baskı ve şiddete uğradıkları yönündeki bilgileri hatırlattı.

Görevlilerin mültecilere işkence ettiği, küfrettiği ve yemek vermediği şeklinde iddiaların gündemde olduğunu belirten HDP’li vekil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ndeki iddialara ilişkin bir inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu.

“Eğer inceleme başlatılmış ise sonuçları nedir?” sorusuna yanıt isteyen HDP’li Irgat, devamla da Soylu’nun şu sorulara cevap vermesini talep etti:

  • Geri gönderme merkezlerinde göçmenlerin kötü muameleye maruz bırakılarak geri dönmeye zorlandıkları iddiası doğru mudur? Bu şikayetlerle ilgili görevliler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?
  • Son bir yılda geri gönderme merkezlerine alınarak geldikleri ülkelere dönüşleri sağlanmış kaç kişi vardır?
  • Mayıs 2017 tarihi itibariyle kaç geri gönderme merkezinde geri gönderilmeyi bekleyen kaç mülteci-göçmen vardır?
  • Çeşitli nedenlerle yaşadıkları ülkelerden kaçmış göçmen veya mültecilerin gönüllü şekilde ülkelerine dönmemeleri durumunda başvurulan yollar nelerdir? Geri gönderme merkezlerine alınan kişiler yaklaşık olarak ne kadar sürede bu merkezlerde tutulmaktadır?
  • Geri gönderme merkezlerindeki koşulların düzeltilmesi yönünde ne gibi çalışmalar vardır?
  • Geri gönderme merkezlerinde bekletilen mülteci ve göçmenler,  Anayasa, ilgili yasalar ve imzalanan sözleşmeler gereği en temel hakları olan Müdafii yardımından yeterince yararlanmakta mıdır?

Ne olmuştu?

İzmir’de bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mültecilerin maruz bırakıldığı koşullara dair görüntüler kamuoyuna yansımıştı.

Görüntülerde merkezde tutulan mültecilerin yardım çığlıkları duyulurken, merkez Guantanamo Cezaevi’ne benzetiliyordu.

Görüntülerin kamuoyuna yansıması üzerine geçtiğimiz günlerde incelemelerde bulunmak isteyen sivil toplum örgütlerinin merkeze girmesine izin verilmezken, avukatların da mültecilerin durumunu incelemesi İzmir Valiliği tarafından engellenmişti.

Halkların Köprüsü Derneği, mültecilerin geri gönderme merkezinde yaşadıkları duruma dikkat çekmek amacıyla Alsancak’ta açıklama düzenlemiş ve burada “Harmandalı’nda neyi saklıyorsunuz?” diye sormuşlardı.

  İzmir'de bir 'Geri Gönderme Merkezi': Mülteciler çığlık atıp 'imdat' diyor; neler oluyor?