Ana SayfaKadınKampüs Cadıları ‘Feminerva’da, ‘Erkekler ne der diye düşünmeden’ yazacak

Kampüs Cadıları ‘Feminerva’da, ‘Erkekler ne der diye düşünmeden’ yazacak

HABER MERKEZİ – Kampüs Cadıları öncülüğünde bir araya gelen kadınların hazırladığı, ‘Feminerva’ isimli kadın dergisi bu ay içinde raflarda yerini alacak.

Kampüs Cadıları öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, ‘Feminerva’ isimli kadın dergisini hazırladı.

3 ayda bir çıkacak olan dergide her kesimden kadının yazıları yer alacak. Derginin ilk sayısının Mayıs ayı içerisinde çıkması planlanıyor.

Kampüs Cadıları’ndan Hatice Göz, ‘Feminerva’nın çıkış sürecini ve gerekçelerini dihaber’e anlattı.

“Feminizm mücadelesi yükseliyor”

“Kapitalizmin aşamadığı krizler arttıkça sertleşen bir politik atmosferden geçiyoruz” diyen Göz, bunlara karşın dünyada yükselen feminizm mücadelesine ve derginin çıkış nedenine değindi:

Ataerkinin hüküm sürdüğü bu siyaset arenasında kadınların da söz söylediği hem de feminist bir bilinç ve kararlılıkla söz söylediği bir dönem. Söylenen sözlerin birikmesi, bunların tartışılması, bu hareketi bir yerinden takip eden herkese ulaşması ve söz söylemek isteyenlerin kendilerine bir mecra bulmaları ihtiyacı da doğalında doğmuş oldu.

Feminerva: Savaş ve sanat tanrıçası

Göz, dergilerine neden Feminerva ismini verdiklerini ise şöyle anlattı:

Sadece cadıların ya da sadece feministler değil bir sözü olan tüm kadınların mecrası olmayı hedefleyen bu derginin isminin de kapsayıcı ama bir o kadar da yaratıcı ve anlamlı olması gerekiyordu. Çevremizdeki herkese danıştık; kitapları dergileri kurcaladık. Sosyal medya üzerinden bir üyemizin önerisiyle Feminerva’yı da düşünmeye başladık.

Minerva mitolojide zeka, hikmet, savaş ve sanat tanrıçası. Ancak elbette tüm vasıfların erkeklere atfedildiği gerçeğini bilince onu öylece bırakmak olmazdı; başına ‘Fe’ ekledik. Sonuçta bizimkisi de bir savaş. Bu savaşta ihtiyacımız olan şeyleri kadınca bir hisle; sanatla, zeka ve akılla boyamak gerek.

Tüm kadınların kalemine açık bir dergi

Derginin hem sokağın rengini yansıtacağını hem de feminist tartışmalara yer vereceğini belirten Göz, içerik hakkında şunları söyledi:

Her sayıda bir dosya konumuz olacak. Kendi öz alanımız olması itibariyle de çoğunlukla üniversitelerle ve buralardaki cinsiyetçilik nüveleriyle ilgili olacak. Belirlediğimiz pek çok isim var elbette. Ama bunlar derginin tamamını oluşturmayacak. Yıllardır tartıştığımız pek çok konuyu tekrar tekrar işlemek yerine, genç kadınların kendi mücadelelerinden yeni deneyimler paylaşacakları bir içerik taşıyacak. Buradan bakınca evet, tüm kadınların kalemine açık bir dergi.

‘Buram buram kadın emeği’

Derginin buram buram kadın emeğinden oluşacağını söyleyen Göz, sözlerini bir çağrı ile noktaladı:

Feminerva’nın çıkış hikayesi aslında tüm kadınların ortak hikayesi. Hepimizin dertleri, tasaları, sözleri ve amacı ortak: Özgürlük! Kadınlar için feminist mücadele bir yaşam savaşını niteliyor. Tıpkı Feminerva gibi savaşçı kadınların sözlerini taşıyor. Çağrımı Virginia Woolf’tan esinlenerek yapayım: Kadınlar söyleyin, konuşun, daha yüksek sesle dile getirin. Erkekler ne der diye düşünmeden…