Ana SayfaÇeviriMacron-Putin görüşmesi: İki lider, Suriye’yi ve Çeçenistan’da LGBTİ’lere yönelik baskıyı konuştu

Macron-Putin görüşmesi: İki lider, Suriye’yi ve Çeçenistan’da LGBTİ’lere yönelik baskıyı konuştu

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmenin ardından “Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının kırmızı çizgileri olduğunu” söyledi. İki liderin görüşmesinin odağında Çeçenistan’daki LGBTİ’lere yönelik baskılar da vardı. Putin konuyla ilgili olarak “Çeçenistan’daki LGBTİ’lerin kişi hakları ile ilgili meseleleri takip edeceklerini” söyledi.


Çeviri-Derleme: TOLGA ER


Fransa’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

İki liderin görüşmesinde taraflar ‘terörizme karşı ortak mücadele’ kararı aldı.

Macron, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının ‘kırmızı çizgileri olduğunu’ belirterek, “Kimyasal silah kullanılması durumunda Fransa’dan karşılık geleceğini” söyledi.

Çeçenistan’daki LGBTİ’lerin durumu

Çeçenistan’daki LGBTİ’lerin haklarının kendileri için önemi üzerinde de duran Macron, tüm insanlara ve azınlıklara saygının Fransa için ne kadar önemli olduğunu Putin’e ilettiğini ifade etti.

Çeçenistan’daki LGBTİ’lerin sorunları hakkında konuştuk. Başkan Putin’e Fransa’nın bu mesele ile ilgili beklentilerini anlattım. Bu konuyu düzenli olarak kontrol edeceğimize dair anlaşmaya vardık.

Macron ayrıca Putin’in Çeçenistan’daki LGBTİ’lere yönelik birçok girişim başlattığını da ekledi.

Konferansta LGBTİ üzerine konuşmayan Putin, daha öncesinde meseleyle ilgili soruşturma hakkında başsavcı ve İçişleri Bakanı ile konuşacağını açıklamıştı.

Macron ayrıca Rus medya organları Russia Today ve Sputnik’i eleştirdi ve iki gazeteyi de tarafsız haber kanallarından ziyade “nüfuz organları” olmakla suçladı.

Ne olmuştu?

1 Nisan günü Rus gazetesi Novaya Gazeta yaptığı haberde, Çeçenistan’da yüzden fazla erkeğin eşcinsel olduğu şüphesiyle tutuklandığını, bazılarının bulunamadığını, bazılarının ise öldürüldüğünü yazmıştı.

Almanya Başbakanı Merkel, Rusya’nın Soçi kentinde yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Çeçenistan’daki eşcinsellere yapılan kötü muameleler hakkında raporlar aldıklarını ve azınlıkların haklarını güvence altına alması için Putin ile konuştuğunu” söylemişti.


Kaynak: NYT