Ana SayfaGüncelMamut Art’ta sahte eser: ‘Göz göre göre hırsızlık’

Mamut Art’ta sahte eser: ‘Göz göre göre hırsızlık’

HABER MERKEZİ – Mamut Art Project’te sergilenmeye hak kazanan Mükerrem Baki’nin işlerinin sahte olduğu ortaya çıktı. Skandal üzerine açıklama yapan Mamut Art Project, Mükerrer Baki’nin intihal yaptığı iddiasını kabul etti.

Jürisinde sanatçı Sarkis, küratör Övül Durmuşoğlu, Murat Alat gibi isimlerin yer aldığı Mamut Art Project’te sergilenmeye hak kazanan Mükerrem Baki’nin işlerinin Instagram’da @clarkkentinistanbul isimli kullanıcının post’u sonucu sahte olduğu ortaya çıktı.

Sanatatak’ın haberine göre Mükerrem Baki’nin Mamut’ta sergilenin işlerinin orjinalinin Zin Helena Song’a ait olduğu iddiası üzerine Mamut Art Project bir açıklama yaparak Baki’nin intihal yaptığı iddiasını kabul etti:

2017 etkinliğimizde işleri sergilenen Mükerrem Baki’nin işlerinin intihal olduğu uyarısı alınmış ve yapılan araştırmalar sonucu bunun gerçek olduğu öğrenilmiştir.

Mamut Art Project olarak en hassas olduğumuz konuların özgünlük ve hakkaniyetli davranmak olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu vesile ile, konu ile ilgili tüm gerekli işlemlerin başlatıldığını, sanatçının sözleşmesinin feshedildiğini ve satışlarının iptal edildiğini duyururuz.

Yaşanan bu durumdan dolayı üzgünüz ve ileride bunun bir daha yaşanmaması için önlemlerimizi arttıracağımızı belirtmek isteriz.

Jüri üyesi Durmuşoğlu: Ciddi bir suistimal söz konusu

Mamut jüri üyesi küratör Övül Durmuşoğlu “Ortada ciddi bir suistimal söz konusu. Ben jüri üyesi olarak Mamut ekibinin seçiminden sonra önüme gelen bu dosyalara kendi anlam evreni içinde dürüst bir bütünlüğü olduğu öngörüsüyle baktım. Bundan daha doğal bir tavır olamaz. Önümegelen her sanat işine acaba nereden alınmış olabilir yargısıyla bakmak kendi ortamımıza karşı başka türlü güvensiz ve acı bir tavır gösterir. Buna karşı çıkıyorum” açıklamasında bulundu.

Kamuoyundan tepki

Mamut Art Project yetkilileri bunun bir daha yaşanmaması için alacakları önlemlerle ilgili herhangi bir somut açıklama yapmış değil.

Kamuoyu ise Mamut Art Project’i, sanatçıyı suçlayıp ‘günah keçisi’ ilan ederek bir kenara çekilmekle suçluyor.

Sosyal medyada dile getirilen bazı tepkiler ise şöyle:

Previous post
Nisan ayı iş cinayetleri: En az 145 işçi yaşamını yitirdi
Next post
Silopi'de polislerin zırhlı araçla girdiği evde 2 çocuk yaşamını yitirdi, Vali 'kader' dedi