Ana SayfaKültür-SanatMeme kanserine yakalanan Ebru’nun güçlenme hikayesi: ‘Yüzleşme’

Meme kanserine yakalanan Ebru’nun güçlenme hikayesi: ‘Yüzleşme’

HABER MERKEZİ – Yönetmen Necla Demirci’nin Ebru Semra Demirbaş üzerinden filmleştirdiği ‘Yüzleşme’ 400 farklı kadının hikayelerinden esinlenerek yazılmış. Meme kanseriyle mücadele, ameliyat, kemoterapi ve güçlenme süreçlerinin konu alındığı film 11-13 Mayıs’ta gösterilecek.

Yönetmen Necla Demirci, dünyada her yıl 1 milyon 700 binden fazla kadını etkileyen meme kanserinin teşhis, tedavi ve güçlenme aşamalarını 400 kadının anlatıları ve Ebru Semra Demirbaş’ın hayat hikayesi üzerinden ‘Yüzleşme’ adlı belgeselde buluşturdu.

Yeşil Gazete’den Ercüment Gürçay’ın haberine göre, 2013 yılında çekimlerine başlanılan film, meme kanseri farkındalık ayı olan Mayıs’ın 11’i ve 13’ünde gösterilecek.

Yüzlerce hastanın hikayesinden parçalar taşıyor

‘Yüzleşme’ yüzlerce hastayla yapılan görüşmeler ve 44 yaşında meme kanserine yakalanan Ebru Semra Demirbaş’ın hikayesinden oluşan güçlenme hikayesi.

Filmdeki karakterler, meme kanseri olan kadınlara yalnız olmadıklarını ve yaşamın içinde yeniden var olabileceklerini; geleceğe umutla bakmak için pek çok sebep bulunduğunu anlatıyorlar.

Film teşhis, tedavi ve güçlenme süreçlerini konu alıyor

Meme kanserinin neden olduğu zihinsel algı, bedensel algı ve yakın çevre iletişimine odaklanan ‘Yüzleşme’, Ebru’nun meme kanseri teşhisinin ilk aşamalarıyla başlıyor.

Teşhisi takiben, Ebru’nun meme kanseriyle mücadelesi öncelikle ameliyat ve kemoterapi süreciyle karşımıza geliyor. Uzun hastane koridorları ve tedavinin bitmeyecek gibi gelen döngüsü, Ebru’da şok, şaşkınlık ve nihayetinde direnç yaratıyor.

Hastalığın değişik evreleriyle birlikte Ebru’nun iç dünyasındaki gelgitler, dansla terapi seanslarında kendine yeni bir anlatım buluyor. Ebru, kimi zaman yalnız, kimi zaman hastalığın üstesinden gelmiş destekçileriyle birlikte dans ediyor, kendisine yaklaşıyor, hastalıkla baş etmenin yollarını arıyor.

Belgeselde farklı kadınların hikayelerine yer veriliyor

Tedavisi tamamlandıktan sonra sahalara hızla dönüş yapan, takımını bir üst lige taşıyan futbolcu, antrenör, milli kaleci Nurcan; Hamileyken meme kanseri teşhisi konan, bebeğini kaybetmemek için canla başla çare arayan ve sonuçta sağlıklı bir bebek dünyaya getiren ve üstelik daha lohusa iken deneyimini başka kadınlarla paylaşan Nuray; Heyecanlı, duygusal, ‘kadına ait’ bir hastalığı kabullenmenin çok daha farklı fırtınalarını yaşayan bir erkek Sergun; Mukadder, Emine, Filiz, Cansu, Ayşen…

Hastalığını geride bırakmış olan bu insanlar ve hatta onların yakınları, bu süreçte önemli ve travmatik bir olay olan ‘saç kazıtma’ sırasında, dayanışma duygusuyla bir araya geliyorlar.

İkinci kemoterapide buna zorunlu kalan Ebru’yla birlikte saçlarını kazıtarak, bu travmatik deneyimi Ebru için hafifletmeye çalışıyorlar.

“Yüzleşme” bir güçlenme hikayesi… Yaşamları ile bize ilham veren bu insanlar, dansla, doğayla, dayanışmayla hayata tutunuyorlar.

Hastalığın olumsuz sonuçlarının üzerine gitmek yerine yaşamın içinde yeniden var olabilmenin yollarına dair ipuçları veriyorlar.

Gösterim günleri ve mekanları ise şöyle:

Akbank Sanat Merkezi / Beyoğlu 11 Mayıs Perşembe Saat: 12:50

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Gösteri Salonu / Harbiye 13 Mayıs Cumartesi Saat: 11:40