Ana SayfaGüncelÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI | Murat Çelikkan ve Beyza Üstün’e hapis cezası

ÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI | Murat Çelikkan ve Beyza Üstün’e hapis cezası

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi davaları kapsamında yargılanan gazeteci-yazar Murat Çelikkan’a 1 yıl 6 ay, akademisyen Beyza Üstün’e ise 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan akademisyen Beyza Üstün ve gazeteci-yazar Murat Çelikkan’ın ayrı ayrı yargılandığı davanın karar duruşmaları görüldü.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen çok sayıda gazetecinin izlediği davada ilk önce Çelikkan’ın duruşması gerçekleşti.

Yazar Murat Çelikkan savunmasında, savaş ve çatışma koşullarının ilk hedefinin gerçekler olduğunu söyledi ve “Özgür Gündem gazetesi 90’lı yıllarda da yaptığı haberlerle gerçekleri halka ulaştırmıştır” dedi.

Çelikkan’ın savunmasının ardından avukatları söz alarak, müvekkiline beraat kararı verilmesini talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Çelikkan’ın “Örgüt propagandası yaptığını” iddia ederek 1 yıl ceza verdi. Suçun basın-yayın yoluyla işlendiğini belirten mahkeme heyeti, Çelikkan’a verdiği cezayı yarı oranında arttırarak, cezayı 1 yıl 6 aya çıkardı.

Beyza Üstün’e 1 yıl 3 ay

Ardından mahkemede Beyza Üstün’ün duruşmasına başlandı.

Savunma yapan Üstün, basına uygulanan baskılara rağmen Özgür Gündem’in yayınlarına devam ettiğini söyledi. Daha sonra söz alan avukatlar, Üstün’ün beraatını istedi.

Savunmalar ardından mahkeme heyeti, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Beyza Üstün’e 1 yıl 3 ay ceza verdi. Mahkeme cezanın ertelenmesine karar verdi.