Ana SayfaÇeviri‘Polisin gazı varsa bizim de dışkımız var’: Venezuela’daki göstericilerin ‘kakatof’u

‘Polisin gazı varsa bizim de dışkımız var’: Venezuela’daki göstericilerin ‘kakatof’u

HABER MERKEZİ – Venezuela’da iktidar karşıtı protestolar devam ediyor. Altı haftadır süren çatışmalarda polisle karşı karşıya gelen halk, ilginç bir yöntem buldu. Protestocular, artık güvenlik güçlerine molotof yerine içinde dışkı olan ‘kakatof’lar fırlatıyor.

Haber: EZGİ GÜL


Venezuela’da altı haftadır iktidar karşıtı gösteriler yapan halk, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda artık ‘farklı bir yol’ izliyor.

Ülkede yükselen enflasyon; temel sağlık hizmetlerine, ilaçlara ulaşımdaki sıkıntılar ve kıtlık Venezuela hükümetini halkla karşı karşıya getirmişti.

Haftalardır binlerce insan, başkan Nicolas Maduro’yu protesto etmek için sokaklara çıkıyor.

‘Kakatof’

Reuters‘ın haberine göre göstericiler çatışmalarda kullanmak üzere ilginç bir yöntem geliştirdi: Poopootov (kakatof).

Kakatof, göstericilerin güvenlik güçlerine atmak üzere Venezuela’daki çatışmalarda sık sık görmeye alıştığımız molotof kokteylinden esinlenerek adlandırdığı dışkı dolu kutulara deniyor.

Gösterciler üzerine barış ve özgürlük mesajları yazdıkları bu dışkı dolu konteynırları polise fırlatıyor.

“Onların biber ‘gazı’ varsa bizim de dışkımız var”

Bugün gerçekleştirilen Shit March (Dışkı Yürüyüşü)’nün çağrı metinlerinde muhalifler, “Onların gazı varsa bizim de dışkımız var” ifadesine yer verdi.

Venezuela’da mesaj uygulaması Whatsapp gruplarında ve sosyal medyada en çok konuşulan konu da kakatofların nasıl hazırlanması gerektiği hakkında verilen tavsiyeler oldu.

Bazı muhalifler ise bu uygulamanın hükümete karşı yapılıyor dahi olsa mevcut zorlu koşullarda enfeksiyon riskini arttırabileceği görüşünde.

Evinde göstericilerin polise fırlatmaları için kakatoflar hazırlayan 51 yaşındaki bir dişçi “Bu çocuklar sadece taşla sokağa çıkıyorlardı. Onların silahı buydu. Şimdi bir de dışkı var’ dedi ve ‘Bazı hastalarım göstericilere vermek için  evde çocuklarının dışkılarını biriktirdiklerini söylüyor” diye ekledi.

Milletvekili: Halkın elinde bir şey kalmadı, mecburen dışkı atıyor

Muhalefet koalisyonu yöntem hakkında sessiz kalırken, bazı muhalif milletvekilleri göstericilere hak verdi.

Pazartesi günkü çatışmada güvenlik güçlerinin attığı biber gazı bulutunun içinden gazın konteynırını geri atarken görüntülenen milletvekili Rafal Guzman “Silahlarını bize karşı kullanıyorlar, insanlar ellerinde ne varsa onu kullanır” dedi.