Ana SayfaGüncelProf. Mesut Yeğen: Irak ve Suriye’de Türkiye’nin beklemeyeceği şeyler gelişebilir

Prof. Mesut Yeğen: Irak ve Suriye’de Türkiye’nin beklemeyeceği şeyler gelişebilir

HABER MERKEZİ – “Suriye’de YPG çizgisinin güçlendiğini” belirten akademisyen Mesut Yeğen, Irak ve Suriye’de Türkiye’nin beklemeyeceği muhtemel şeyler gelişebileceğine dikkat çekti ve “Türkiye, YPG’li Kürtleri durdurmak bir yana Irak Kürtlerini kaybeder” dedi.

Sosyolog Prof. Dr. Mesut Yeğen, İstanbul’da Yeşil Sol Akademi’nin düzenlediği sempozyumda “Müzakere, mücadele ve Kürt meselesi” başlığı altında yürütülen tartışmada Kürt sorunu ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Irak ve Suriye’de Türkiye’nin beklemediği gelişmelerin yaşanabileceğine dikkat çeken Yeğen, “Suriye’de YPG çizgisinin güçlendiğini” söyledi ve “Türkiye, YPG’li Kürtleri durdurmak bir yana Irak Kürtlerini kaybeder” dedi.

Dihaber’de yer alan habere göre Yeğen şunları söyledi:

Irak ve Suriye’de Türkiye’nin beklemeyeceği muhtemel şeyler gelişebilir. Federasyon, konfederal yapı gibi. Bu Türkiye açısından kabus demek. Türkiye kendi Kürt meselesini bastırarak, yatırmış gibi gözüküyor. Irak ve Suriye’deki siyasetler derinleşirse önemli şeyler ortaya çıkacak. Bu kadar güçlenmiş olan PKK ile devlet masaya oturmaz. KDP’nin sosyal tabanı da giderek zayıflıyor. PKK ve YPG çizgisi güçleniyor.

Türkiye’de ise devlet için Kürt sorununda çözüm sürecine dönmenin mümkün olduğunu ancak gerekli görülmediğini belirten Yeğen bu konuda ise şu değerlendirmede bulundu:

Eğer, aman dileyen HDP ve PKK çıkarsa, bütün taleplerinden vazgeçen HDP ve PKK olursa çözüm sürecine döner. Ama böyle bir durumun olmadığını da biliyoruz.