Ana SayfaGüncelResmen kınama: ABD Kongresi, korumaların saldırısını kınayan tasarıyı kabul etti

Resmen kınama: ABD Kongresi, korumaların saldırısını kınayan tasarıyı kabul etti

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan karar tasarı ABD kongresinde kabul edildi. Türkiye Dışişleri ise tasarının kabulüyle ilgili “Sözkonusu tasarıyı reddediyoruz” açıklaması yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında protestoculara saldırılmasını kınayan karar tasarısını kabul etti.

Tasarı komisyonda görüşüldükten sonra onaylandı.

Tasarının görüşüldüğü oturumda kongre üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve güvenlik ekibine sert eleştiriler yöneltirken, yaşananların hesabının Türkiye hükümetinden sorulması gerektiğini belirttiler.

Erdoğan ve korumalarına sert eleştiriler

Cumhuriyetçi Partili Dana Rohrabacher ise korumaların, düşüncelerini açıklayan ve uygulanan politikalara tepki gösteren insanlara saldırdıklarını savundu.

Fikirlerini açıklayan insanlara saldırabileceklerini düşünüyorlarsa, bu kişiler ABD’ye sokulmamalı. Türkiye’nin eskiden görece kabul edilebilir düzeyde demokrasisi vardı.

Demokrat Gregory Meeks de, yaşananları “korkuyla” izlediğini kaydederek, “Umarım NATO müttefiki Türkiye bizim demokrasinin korunması ve tüm seslerin duyulmaya hakkı olması konusunda prensiplerimiz olduğunu anlar” dedi.

Türkiye sivil özgürlüklere saldıran Erdoğan’ın diktatörlüğünde başaşağı gidiyor. Şimdi de bu baskı ortamını tüm dünyada demokrasinin beşiği olan Washington’a da taşıyabileceğini düşünüyor. Barışçıl protestocular Erdoğan’ın kabadayıları (bullies) tarafından saldırıya uğradı. Görüntüler Erdoğan’ın olayları izlediğini ve hiçbir şey yapmadan yürüdüğünü gösteriyor, bunu yaparak pasif onay vermiş oldu.

Meeks, şiddeti kınadığını ve Amerikan hükümetinin Türkiye nezdinde bu konuyu dile getirerek hesap sorması gerektiğini de söyledi.

Cumhuriyetçi Dana Rohrabacher da tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

Erdoğan, güvenlik ekibi vatandaşları vahşice döverken, bu insanları kana boğarken yaşananları olduğu izledi. Fikirlerini ifade ettikleri ve politikalarına tepki gösterdikleri gerekçesiyle Amerikalılara saldırabileceğini düşünüyorsa bu ülkeye alınmamalı. Daha önce kabul edilebilir düzeyde bir demokrasiye sahip olan Türkiye’yi dünyada var olan en kötü türdeki bir İslami terör diktatörlüğüne dönüştürüyor.

Dışişleri: Sözkonusu tasarıyı reddediyoruz

Gelişme üzerine Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Amerika’da Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komisyonu’nun kabul ettiği karar tasarısını reddediyoruz” denildi.

Açıklamada, olayın Amerika makamlarının önlem almamalarından kaynaklandığı savunuldu.

Kongrenin kabul ettiği tasarı için ‘gerçekleri çarpıtan ve yanlı’ denilirken, tasarının ‘alelacele oylanarak’ kabul edildiği ifade edildi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Aralarında Erdoğan’ın korumalarının da olduğu çok sayıda kişinin eşlik ettiği saldırıda 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Ortaya çıkan bir videoda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olan biteni makam aracından izlerken, korumasıyla yaptığı konuşma sonrası, protestoculara yönelik bir saldırının gerçekleştiği görülmüştü.

Videonun ses analizini yapan uzmanlar ise ‘saldırı talimatını’ Erdoğan’ın verdiğinin anlaşıldığını savunmuştu.

ABD’li Senato üyeleri olayın ardından korumaların saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmış ve “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” ifadeleriyle barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında yaşananlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Bakanlık ise “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla başlayan olaylardan ABD’yi sorumlu tutmuştu.




Önceki Haber
NATO, IŞİD karşıtı koalisyona katılacak
Sonraki Haber
Birisinin 'karısı' olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu mu?