Ana SayfaGüncelSadece bir haftada bir yıla dahi sığmayacak ihlaller silsilesi: Tutuklamalar, ihraçlar, açlık grevleri, cezasızlık…

Sadece bir haftada bir yıla dahi sığmayacak ihlaller silsilesi: Tutuklamalar, ihraçlar, açlık grevleri, cezasızlık…

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, bir haftalık hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda bir yıla dahi sığmayacak ihlallerin sadece bir haftada yaşandığı anlaşılıyor: Tutuklamalar, açlık grevleri, intiharlar, iş cinayetleri, cezasızlık, ihraçlar…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 24 Nisan -1  Mayıs tarihleri arasında Türkiye’de yaşanan hak ihlalleri hakkında derlediği raporu kamuoyu ile paylaştı.

Sarıhan tarafından hazırlanan raporda, OHAL’in 9 aylık bilançosuna da yer verildi.

Raporda, Ankara’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve işine geri dönmek için açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumu ile Dersim’de oğlunun cenazesini almak için açlık grevinde bulunan Murat Gün’ün de durumu yer alıyor.

Rapordan öne çıkan kısımlar şöyle:

9 ayda 41 bin tutuklama

1 Mayıs İşçi Bayramı en çok gözaltının yaşandığı gün olurken; Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Sultangazi, Kağıthane ve Bakırköy’de kutlamalar kapsamında izinsiz yürüyüş yapmaktan 139, pankart açmaktan 17, yol kapama amaçlı zincir taşıyan 3, taşkınlık çıkartan 3, havai fişek ve flama taşıyan 3 kişi olmak üzere toplamda 165 kişi gözaltına alındı.

CHP, İnsan Hakları Ortak Platformu, KESK, DİSK, Tüm Bel Sen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın meslek örgütlerinin yayımladığı raporlara göre 9 ayı geçen OHAL uygulamasının bilançosu olan, 103 bin adli işlem, 71 bin gözaltı, 41 bin tutuklama, 35 bin adli kontrol; 139 bin idari işlem, 99 bin ihraç. 160’a yakın medya kuruluşunun kapısına kilit vurulması, 159 gazetecinin tutuklanmasına yeni iki KHK  ile yeni mağduriyetler ve ihraçlar eklendi.

689 Sayılı KHK ile kamuda 3 bin 939 kişi daha meslekten ihraç edildi. İhraç edilen 484 akademisyenden 66’sının barış bildirisi imzacılarından olduğu ortaya çıktı.

Geçen hafta, 24 Nisan’da zorunlu askerlik görevini yaparken öldürülen Sevag  Balıkçı davasında verilen cüzi tazminat miktarını “Sevag’ın hayatının bedeli 40 bin liraymış!” diye kaydederken bu hafta Türkiye’de öldürülen canların daha da “ucuzladığına” tanık olduk. Okmeydanı  Cemevi’nde Uğur Kurt’u  vuran polisin cezası belli oldu: 12 bin lira!

Kimi işini, kimi ölüsünü istediği için başlatılan açlık grevleri bu haftada sürdü.  Her iki eylemde de 50. gün aşıldı.

AKPM’NİN Türkiye’yi denetime alma kararının ardından geçen yıl Türkiye  ile müzakerelerin ‘dondurulması’ tavsiyesi içeren bir karar alan Avrupa Parlamentosu (AP), AB Konseyi’ne Türk hükümetinin davet edileceği bir zirve düzenlemesi çağrısı yaptı.

Bu hafta Türkiye’ye ilişkin bir uyarı da NATO’dan geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, darbe girişiminin sorumlularına ilişkin işlemleri desteklediğini söyleyip, “Ama bu, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilerek yapılmalıdır” dedi.

Avrupa standartlarından giderek uzaklaşan Türkiye’den ise tüm bunlara yanıt her zamanki gibi oldu. İktidardan gelen çeşitli açıklamalarda daha önce olduğu gibi “alınan kararları tanımıyoruz” denildi.

İki yeni KHK, binlerce ihraç ve bir intihar daha

Kamuda 3 bin 939 kişi meslekten ihraç edildi. KHK kapsamında 484 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilenler arasında ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenler de bulunuyor. Van İpekyolu Haber gazetesi, Yürüyüş dergisi, 14 dernek, 12 sağlık kuruluşu ve 18 vakıf kapatıldı.  Evllik programları da iptal edildi.

‘FETÖ’ operasyonu kapsamında açığa alınan TBMM Koruma Daire Başkanlığı’nda görevli polis memuru H.A, evinde beylik tabancasıyla yaşamına son verdi.

Polisin intiharıyla birlikte OHAL süresince kendini öldürenlerin sayısı 37’e yükseldi.

Uğur Kurt’un canının bedeli 12 bin lira

Okmeydanı Cemevi’nde Mayıs 2014’te cenaze törenine katılmak için bekleyen Uğur Kurt’u silahından çıkan kurşunla öldüren polis Sezgin Korkmaz’ın 3 yıldır tutuksuz yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, taksirle ölüme neden olma suçundan önce 2 yıl hapis cezası verdi. Sanık polis Korkmaz’ın tutum ve davranışlarını lehine indirim sebebi kabul eden heyet bu cezayı 1 yıl 8 aya indirdi. Heyet son olarak bu cezayı 12 bin 100 TL adli para cezasına çevirdi.

Sanık avukatınının savunması ise kamu görevlilerine ilişkin cezasızlık zırhı uygulamasının yaygınlığını ortaya koydu. Avukatın emsal gösterdiği davalar Ethem Sarısülük, Dilek Doğan ve Baran Tursun oldu.

Türkiye’nin cezasızlık uygulamasına ilişkin  AİHM’de 500’e yakın dosya bulunuyor.

“Çocuklar ölmesin” demenin cezası 1 yıl 3 ay hapis   

Beyaz Show programına telefonla bağlanarak Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için yargılanan Ayşe Çelik’e “örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 1 yıl 3 ay ceza verildi.

Ayşe öğretmen savunmasında sözlerinin arkasında olduğunu söyleyerek “İnsanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın!” dedi.

Türkiye’de basın özgürlüğü 4 sıra daha geriledi

Sınır Tanımayan Gazeteciler 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporuna göre, Türkiye basın özgürlüğünde 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155’inci sırada yer aldı. Böylece, Türkiye son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydetti.

Wikipedia da yasaktan kurtulamadı

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi kabul edilen ve kolektif olarak oluşturulan Wikipedia’ya idari kararla erişim yasağı getirildi. Türkiye’yi terör örgütleri ile yanı zeminde gösteren yayınlar gerekçesiyle  böyle bir karar alındığını belirtildi.

8 yılda 77 tutuklu genç ve çocuk intihar etti

Adalet Bakanlığı, 2009 ve 2017 yılları arasında yaşları 12 ile 17 arasında değişen 17 çocuğun cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini, bu çocuklardan 9’unun ise intihar ederek yaşamını sonlandırdığını belirtti. 18-21 yaş arasındaki genç tutuklulardan ise 68’i bu yıllar arasında intihar etti. 8 yılda toplam 77 çocuk ve genç tutuklu cezaevlerinde yaşamını sonlandırdı.

Türkiyeli mülteciler için de “Kapıları açarız” tehdidi işe yarar mı?

Ege denizinde 16 kişinin yaşamını kaybettiği  olayda sadece “Ortadoğu”dan gelen ve Avrupa’ya gitmeye çalışan mültecilerin olmadığı, giderek bir Ortadoğu ülkesine dönüşen Türkiye’den de kaçmaya çalışan bir gencin olduğu ortaya çıktı. Siirt doğumlu , 22 yaşındaki müzisyen Barış Yazgı, Afgan ve Suriyeli mültecilerle birlikte yaşamını kaybetti.

Kimi işi, kimi cenazesi için açlık grevinde

KHK ile görevlerinden ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevinde 54. günü geride bırakırken,  7 Kasım 2016 tarihinde yapılan hava bombardımanında  Dersim’de yaşamını yitiren   Murat Gün’ün babası, oğlunun cenazesini alamadığı için başlattığı açlık grevinde 67. güne girdi.

Defin hukuku, iç hukukta 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2000/41, 2000/42 ve 2000/43 tarih ve sayılı genelgeleri ile düzenlenmiş durumdadır.

Gömülme hakkı, Anayasa’nın eşitlik ilkesini düzenleyen 10. maddesi, kişinin dokunulmazlığını ve maddi ve manevi varlığını koruyan 17. maddesi, özel hayatın korunmasına ilişkin 20. maddesi ve din ve vicdan özgürlüğünü koruyan 24. maddesi kapsamında koruma altındadır.

Türkiye’nin karanlık tarihinin bitmeyen davası

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni  Hrant Dink’in, öldürülmesine ilişkin soruşturmada üçüncü iddianame de tamamlandı. 10 yılı aşkın süredir gerçek faillerin ortaya çıkartılmadığı davada sadece “konjoktürel sanıklar” yer değiştirdi.

İlk açılan davanın iddianamesinde, eylemi gerçekleştiren herhangi bir terör örgüt tespiti yer almazken,  dönemin  Cumhuriyet Savcısı  Hikmet Usta tarafından hazırlanan mütalaada, cinayetin “Ergenekon terör örgütünün  Trabzon hücre yapılanması” tarafından işlendiği ifade edillmiştii. Cinayetin tetikçileri ile dönemin “Ergenekon” sanıkları  Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Levent Temiz gibi isimler arasındaki irtibatların iddianamelere girdiği dönemden bugün geldiğimizde  51 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, bu kez de “FETÖ”cü Zekeriya Öz ve  gazeteciler Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Aslan  gibi isimler yer alıyor.

İşçi Bayramı’nda iki işçi hayatını kaybetti

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Bursa’da fabrikada bir işçi, Adana’da mobilya dekorasyon atölyesinde ise 16 yaşında bir çocuk işçi yaşamını yitirdi.

1 hafta içerisinde meydana gelen iş kazalarında ise 15 emekçi hayatını kaybetti.

Ermeni vekile “Kahpesiniz” hakaretine ceza yok

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP milletvekili Selina Doğan’a sosyal medya üzerinden “Ermeni uşağı, kahpeler” diyen sanığa ceza vermedi. Doğan’ın söz konusu hakaretten 2 ay sonra attığı mesaj “haksız fiil” sayılarak sanık lehine kullanıldı. Böylece nefret söylemi bir kez daha cezasız kaldı.