Ana SayfaÇalışma YaşamıŞiddet ve baskıya direndi: Ekonomik özgürlüğünü kazanan bir kadının öyküsü

Şiddet ve baskıya direndi: Ekonomik özgürlüğünü kazanan bir kadının öyküsü

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da yaşayan Dilber Barut, eşinin ikinci evliliğini kabul etmediği ve 5 yıllık evliliği boyunca sistematik şiddete maruz kaldığı için boşandı. Toplum ve erkek baskısına rağmen ayaklarının üzerinde durmayı başaran Barut, “Hiçbir kadın, erkeğin baskısı ve şiddeti altında yaşamak zorunda değil” diyor.

Dilber Barut, doğup büyüdüğü Diyarbakır’da kendi emeği ve direnişiyle hayatına yeniden başlayan bir kadın.

32 yaşındaki Barut, 5 yıllık evliliği süresince evli olduğu erkek tarafından sistematik şiddet ve baskıya maruz bırakıldı.

Barut, şiddet ve baskıya ek olarak eşinin ikinci bir evlilik yapmasını da kabul etmediği için 1 yıl önce boşandı.

Evliliği boyunca hem ailenin hem de toplumun baskısına maruz kalan Barut, boşanma kararıyla maddi anlamda zorluk çekti ve birçok iş başvurusu da “boşanma” gerekçesiyle olumsuz sonuçlandı.

Barut tüm bu engeller üzerine bir kadın arkadaşının dayanışmasıyla bir ay önce Dağkapı Meydanı’nda tezgah açarak, sac ekmeği yapmaya başladı.

“Kadınlar isterse her şeyin üstesinden gelir”

dihaber’e konuşan Barut, baskılara rağmen kendi işinin sahibi olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kürtlerin en sevdiği sac ekmeğini (nanê sêlê) yapmaya karar verdim. Kendi işimin sahibi olmam müthiş heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor beni. Kimseye muhtaç olmuyorum. Çocuklarıma bakıyor, ayaklarımın üzerinde duruyorum. Kadınlar isterse her şeyin üstesinden gelir.

“Kadınlar baskı altında yaşamak zorunda değil”

Barut, boşanma kararının kadın üzerinde toplumsal bir baskı yarattığını vurguluyor ve ekliyor “Buna boyun eğmedim ve ekonomik özgürlüğümü kazandım”.

Barut, kadınların baskı altında yaşamak zorunda olmadığını belirterek şunları söylüyor:

Toplum nezdinde kadının yaşadıklarının bir önemi yok. Kadın sanki tamamen çocukları ve eşi için yaşamalıdır gibi bir algı var. Ben bunları kabul edemezdim. Var olan gücümle toplum ve erkek baskısına karşı gelip ayaklarımın üzerinde durmak istedim. Hiçbir kadın, erkeğin baskısı ve şiddeti altında yaşamak zorunda değil.

Kadınlara dayanışma çağrısı

Sözlerini kadınlara seslenerek sonlandıran Barut, “Benim durumumda olan binlerce kadın var, bu hayatı yaşamak zorunda değiliz. Erkek ve toplum şiddetine karşı birbirimize destek olmalıyız” diyor.