Ana SayfaGüncelSOKAK AKADEMİSİ | İLEF’ten ihraç edilen Funda Başaran’ın sunumuyla ‘OHAL’de Medya’

SOKAK AKADEMİSİ | İLEF’ten ihraç edilen Funda Başaran’ın sunumuyla ‘OHAL’de Medya’

HABER MERKEZİ – İLEF’ten KHK ile ihraç edilen akademisyen Funda Başaran, ‘Sokak Akademisi’nin 12’nci dersinde ‘OHAL’de Medya’ başlıklı dersin sunumunu gerçekleştirdi. Başaran, “Yasaklar, baskılar, sansür ve değişen sahiplik ilişkileri ile oluşturulan ortamda, medya gerçek bir savaş aracına dönüşmüştür” dedi.

‘Sokak Akademisi’, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (İLEF) öğretim üyesiyken Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Funda Başaran’ın verdiği dersle devam etti.

Akademinin on ikinci dersi Ankara Ayrancı Cemal Süreya Parkı’nda gerçekleştirildi.

İhraç edilen Başaran’ın sunumuyla “OHAL’de Medya” başlıklı ders yağmurlu havaya rağmen yoğun ilgi gördü. Etkinliğe farklı kesimlerden birçok kişi katıldı.

‘Savaşın medyası, AKP tarafından tasarlanan bir medyadır’

dihaber’de yer alan habere göre Funda Başaran, medya kavramını ve işlevini anlattıktan sonra özellikle savaş dönemlerinde medya gücünün, sermayenin ve iktidarın kendi çıkarlarını gerçekleştirebilmek için bütün topluma karşı sürdürülen bir savaşın bileşkesi haline geldiğini söyledi.

Başaran, şunları ifade etti:

Bugün Türkiye’de OHAL adı altında bütün topluma karşı bir savaş sürdürülmektedir. Bu savaşın medyası, AKP hükümeti tarafından 2002 yılından bu yana tasarlanan bir medyadır. Türkiye’de AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında bugüne dek medyanın yaşadığı dönüşüm, medyayı AKP’ye iliştirmiştir.

Akademisyen Başaran, ana akım medyanın tamamen baskı altına alındığını, sınırlı ve çarpıtılmış bir gerçeklik temsilini bile üretemez hale getirildiğini de söyledi. Başaran, bunlara ilişkin şunları kaydetti:

Bir yandan tetikçi ve muhbir AKP medyası, diğer yandan ise bir dönem özerk izlenimi yaratarak rıza üretiminde işlevlenen, ama gelinen noktada sınırların AKP medyasının işaretlediği, bu sınırlara uymadığı durumda ise sansür, gözaltı, tutuklama ve el koyma gibi doğrudan hedef alınan bir ana akım medya bugün Türkiye’de milyonlarca insanın ihtiyaç duyduğu enformasyonun sağlayıcısı durumundadır.

‘Medya gerçek bir savaş aracına dönüştü’

Funda Başaran medya organlarına ve gazetecilere uygulanan baskıları hatırlatarak, “Yasaklar, baskılar, sansür ve değişen sahiplik ilişkileri ile oluşturulan ortamda, medya gerçek bir savaş aracına dönüşmüştür” dedi.

Başaran, yaşananların somut gerçekliği ile medyanın onu temsili arasında muazzam bir kopukluk olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

Bugün demokratik bir medya talebi, bir başka deyişle iletişim hakkı kıyasıya bir mücadelenin alanıdır ve bu mücadele mevcut eşitsiz iletişim ortamına karşı mücadeleyi ve görünmez kılınmaya çalışılan halkların kendi görünürlüğünü yine kendi araç ve pratikleriyle sağlaması için verilen politik bir mücadele olmalıdır.

Funda Başaran, son olarak şunları söledi:

Özgürlük, kapsayıcılık, çeşitlilik ve katılımcılık ilkeleri temelinde bir iletişim hakkı mücadelesinin ilhamını veren ise özgür, adil, barış içerisinde ve onurlu bir gelecek talebinin ta kendisidir.

‘Sokak Akademisi’

‘Sokak Akademisi’, Olağanüstü hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri ile meslekten ihraç edilen, açığa alınan ya da hakkında soruşturma başlatılan akademisyenlerin başlattığı ve eğitim alanlarının sadece binalarla sınırlı olmadığını göstermek amacı taşıyan bir etkinlik.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'DE KONGRE | Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden genel başkan
Sonraki Haber
Samsun'da AVM'de bıçaklı saldırı: Afgan genç yaşamını yitirdi