Ana SayfaGüncelSoylu ve Çavuşoğlu ‘hükmü şimdiden verdi’: Gülmen ve Özakça ‘örgüt üyesi’

Soylu ve Çavuşoğlu ‘hükmü şimdiden verdi’: Gülmen ve Özakça ‘örgüt üyesi’

HABER MERKEZİ – KHK ile kaybettikleri işlerine geri dönebilmek için açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın tutuklanmasına hükümetten ilk açıklamalar geldi. İçişleri Bakanı Soylu ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, her iki ismi de yargı kararı olmadan ‘örgüt üyesi’ ilan etti. Soylu ve Çevuşoğlu’nun açıklamalarına Esra Özakça ve CHP lideri Kılıçdaroğlu tepki gösterdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen ve buna karşı açlık grevi eylemi yaparken tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için açıklamalarda bulundu.

Soylu, Gülmen ve Özakça’nın tutuklanmasına ilişkin şunları söyledi:

Birkaç gündür gerek Yüksel Caddesi gerekse diğer yerlerde yaşananları hep beraber takip ediyoruz. KHK ile birlikte kendi iş yerlerinden terör örgütü mensubu olmak suretiyle atılan iki kişiden bahsediyoruz. Bu iki kişi DHKP/C mensubudur.

CHP’ye de seslenen İçişleri Bakanı Soylu, ‘yargının ortaya koyacağı kararı beklemek’ gerek diyerek “Sonra KHK ile birlikte işine son verilenlerle ilgili yeni bir kurul var. Bu kurul değerlendirmelerini ortaya koyacak” dedi.

İtalya’da resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Soylu’nun açıklamalarına benzer değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, “Terör örgütlerine üye olan ve aktif destek veren kimse karşılığını bulmalıdır. İfade özgürlüğüyle bir ilgisi yoktur bunun. Bu kişileri masum olarak göstermek doğru değildir” dedi.

‘Masumiyet karinesinin alenen çiğnemektir’

Tutuklanan Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça ise Çavuşoğlu ve Soylu’nun açıklamlarını Twitter’dan yaptığı açıklamayla eleştirdi.

Özakça, şunları kaydetti:

Çavuşoğlu ve Soylu’ya soruyoruz savcı mısınız, hakim misiniz siz kimsiniz? Nuriye ve Semih’in başına her şey getiririz, hükmü de verdik diyorsunuz.

Bu açıklamalar masumiyet karinesinin alenen çiğnemektir. İşlenen bu suçu gören hakim ve savcıları göreve çağırıyoruz. Suç duyurusunda bulunacağız.

Nuriye ve Semih’in başına gelecek her şeyden bu açıklamaları yapanlar sorumlu olacaktır!

Kılıçdaroğlu: Düne kadar değildi de şimdi mi oldu?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Vatan Partisi’ni ziyaret ettiği sırada tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya dair hükümetin yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

DHKP-C bir terör örgütüdür. Terör örgütünün mensupları varsa delillerini çıkarırsınız yargı gereğini yapar. Düne kadar değildi de şimdi mi oldu?

CHP’li Tanrıkulu: Birinin örgüt üyesi olduğuna kim karar verebilir?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Gülmen ve Özakça’nın ‘örgüt üyesi’ ilan edilmelerine tepki gösterdi.

Tanrıkulu, Twitter hesabından şunları paylaştı:

Utanmazlık; Birinin örgüt üyesi olduğuna kim karar verebilir! OHAL KHK mi, yoksa kesinleşmiş bir yargı kararı mı? Bu hukuk size lazım olacak.

Utanmaz, yalancı ve zalimsiniz!

Ne olmuştu?

Akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça, açlık grevi eylemlerinin 76. gününde tutuklanmıştı.

Gerekçeli kararda Gülmen ve Özakça hakkında CMK 100/3-a’dan 2 Mayıs 2017 tarihinde dava açıldığı belirtilmiş ve tutuklanmalarına gerekçe olarak da “tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri ve eylemlerin ceza süreleri dikkate alındığında adli kontrol koruma tedbirlerinin yetersiz kalacağı” öne sürülmüştü.

Semih Özakça Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, Nuriye Gülmen ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.

İki eğitimcinin işe iade talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemi 78. günde cezaevinde devam ediyor.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında hazırlanan iddianame de mahkemeye gönderildi.

İki eğitimci için 20 yıla kadar hapis cezasının istendiği iddianamede, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevi eyleminin “masum hak arama talebinden çıkarak, örgütün eleman devşirme çalışmalarına dönüştüğü” iddia ediliyor.