Ana SayfaBilim ve TeknolojiSürdürebilir yaşam mümkün: Almanya iki gün boyunca ‘yenilenebilir enerji’ kullandı

Sürdürebilir yaşam mümkün: Almanya iki gün boyunca ‘yenilenebilir enerji’ kullandı

HABER MERKEZİ – Almanya, iki gün boyunca ülke genelinde neredeyse tamamen yenilenebilir enerji kullandı. Sadece rüzgar, güneş, biyoyakıt ve hidroelektrik gibi doğaya zarar vermeyen, sürdürülebilir bir yaşamı olanaklı kılan enerji türleri kullanılarak bütün ülkenin iki günlük ihtiyacının yüzde 85’i karşılandı.


Haber: EZGİ GÜL


30 Nisan ve 1 Mayıs’ta Almanya, ülke çapında tüketilen enerjinin yüzde 85’ini ‘yenilenebilir enerji’ kaynaklarından elde ederek ulusal bir rekora imza attı.

Dünyanın son şansı: Yenilenebilir enerji

Yenilebilir enerji, doğal çevreden sürekli veya tekrarlamalı olarak ulaşılan kaynaklardan elde edilen enerjiye deniyor.

Bu enerjinin elde edilmesi ve kullanılması esnasında fosil yakıtlar ve nükleer enerjide olduğu gibi  doğaya zarar verilmediği için, hem çevre tahrip olmuyor hem de kaynaklar tekrar tekrar kullanılabiliyor.

Yenilebilir enerji, dünya üzerinde sürdürülebilir bir yaşam inşa etmek için elimizde kalan son şans.

Ayrıca fosil yakıtların ve nükleer enerjinin çevreye ve topluma verdiği veya verebileceği olası zararları bir kenara koysak bile -ki yıkım kenara koyamayacağımız kadar büyüktür- rüzgar ve güneş enerjisi genel olarak fosil yakıtlardan ve nükleer enerjiden daha ucuz.

Türkiye’de nükleer santraller açılırken gelişmiş ülkeler santrallerini kapatıyor

Ülkemizde son dönemde Sinop’ta ve Mersin’de nükleer santral yapılması planlanırken, gelişmiş ülkeler kaynaklarını tahrip etmemek ve tüketim kaynaklı çevresel ve toplumsal zararı minimuma indirmek için hızla yenilenebilir enerjiye yöneliyor.

Almanya da bu ülkelerden biri. Ülke 30 Nisan ve 1 Mayıs’ta, haftasonu boyunca enerji ihtiyacının neredeyse tamamını rüzgar, güneş, biyoyakıt ve hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak, sürdürülebilir bir yaşamın mümkün olduğunu göstermiş oldu.

2010’da Alman hükümeti Energiewende (Enerji Değişimi) diye adlandırdığı bir ‘Enerji Devrimi’ni başlattığını ilan etmişti.

Energiewende yetkilisi Patrick Graichen, ‘Kuzeydeki soğuk hava ve güneydeki ılıman havanın kombinasyonunun, Almanya’nın koca bir hafta sonunu yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılayabilmesine olanak sağladığını’ söyledi.

‘Kömür ocakları ve nükleer santraller neredeyse hiç çalışmadı’

Patrick Graichen, “30 Nisan Pazar günü Almanya’daki kömür ocaklarının nerdeyse hiçbiri çalışmadı. Ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 85’i yenilenebilir kaynaklar tarafından karşılandı. 2022’de tamamen ortadan kaldırılması düşünülen nükleer güç de neredeyse hiç kullanılmadı” dedi.

Graichen, 30 Nisan ve 1 Mayıs’ta Almanya’nın deneyimlediği sürdürülebilir yaşam örneğinin yakın gelecekte ülkenin gündelik hayatının bir parçası olacağı görüşünde.

2010’dan bu yana yenilenebilir enerji kaynakları için yapılan yatırımları arttırmaya odaklanan Energiewende enerji devrimiyle Nisan 30 deneyimi, 2030’a kadar Almanya için ‘tamamen normal’ bir hal alacak. Alman enerji politikaları, sosyal medyada fosil yakıt firmalarının ve bunlar üzerinden rant elde edenlerin hedefi haline geldi; yenilenebilir enerji kullanımının, sürdürülebilir yaşamın uygulanamadığını görmek ancak onları mutlu eder.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den hükümete: Gülmen ve Özakça'nın talepleri kabul edilsin
Sonraki Haber
CHP'li Atıcı: AKP açlık grevlerinin Meclis'te konuşulmasını istemiyor