Ana SayfaDünyaSuriye’de bir İspanyol: Annesi Franco’ya karşı savaştı, kendisi IŞİD’e karşı savaşıyor

Suriye’de bir İspanyol: Annesi Franco’ya karşı savaştı, kendisi IŞİD’e karşı savaşıyor

HABER MERKEZİ – Tabka’ya yönelik operasyonda yer alan ve IŞİD’e karşı mücadele veren İspanyol savaşçı Alberto Garsiya, annesinin Franco faşizmine karşı savaştığını, kendisinin de Suriye’de IŞİD’e karşı savaşmaya geldiğini anlatıyor ve iki mücadele arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor. Aslında bir senarist olan Garsiya, “Önce bu devrim için savaşacağım, daha sonra da sinemasını yapacağım” diyor.

Alberto Garsiya nam-ı diğer Şiyar Santuço, Demokratik Suriye Güçleri’nin “Fırat’ın Gazabı” adı ile Rakka’ya yönelik operasyonunda yer alan savaşçılardan biri.

Alberto Garsiya 26 yaşında. Suriye’de IŞİD’e karşı mücadeleye katılmadan önce İspanya’da senaristlik ve sosyal medya uzmanlığı yaptığını söylüyor.

Garsiya, anne ve babasının devrimci bir gelenekten geldiğini anlatıyor.

Öyle ki Garsiya’nın annesi Franco faşizmine karşı mücadele ettiği için cezaevinde yatmış. Annesinin yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldığını söyleyen Garsiya, babasının da Latin Amerika ülkeleri olan Arjantin, Meksika ve Küba’da çalışmalar yürüttüğünü söylüyor.

İspanyol savaşçıya göre Franco faşizmine karşı verilen mücadelenin aynısı şu anda Suriye’de IŞİD’e karşı veriliyor.

dihaber için Nazım Daştan’a konuşan Garsiya, Rojava’ya 4 ay önce geldiğini anlatıyor.

Garsiya, Kürtçe konuşabiliyor. Bunu, askeri eğitim aldığı akademide öğrendiğini belirten Garsiya, daha sonra savaşçılarla kurduğu iletişim sayesinde dili geliştirdiğini belirtiyor.

İspanyol savaşçıya göre Rojava ve Kuzey Suriye’de temellendirilen toplumsal düşünce ileri bir adımı ifade ediyor.

‘Demokratik Özerklik’ fikrinin kendisini Suriye’ye getirdiğini belirten Garsiya, bunun Katalonya’ya da uygulanması gerektiğini ifade ediyor:

Bu ideoloji, birçok halka ve kesime yeniden doğuş olabilir. Özellikle devrimci örgütler için yeni bir perspektiftir. Bunu iyi görmeleri gerekiyor. Şuanda Ortadoğu topraklarında şekilleniyor.

Garsiya, Franco faşizmine karşı verilen mücadele ile IŞİD’e karşı savaş arasındaki paralelliği ise şöyle izah ediyor:

Sadece İspanya halkı değil o dönem dünyanın birçok yerinden enternasyonalist savaşçılar İspanya’ya akın etti ve Franco’ya karşı savaşıldı. Şimdi aynı taraflar tekrar var. Faşizm şimdi Rojava ve Suriye topraklarında canlandırıldı. Franco’ya karşı dünyanın her yerinden insanlar gelmişti. Şimdi aynı durum Suriye için geçerli. Franco faşizmine karşı verilen savaşın aynısı IŞİD’e karşı veriliyor. O gün nasıl İspanya’ya gelindiyse şimdi Rojava ve Kuzey Suriye’ye gitmek gerekiyor. Bu ahlaki bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu yerine getirmeye geldim. Şimdi Tabka’dayız. Tabka ve Rakka’yı IŞİD’den tamamen temizleyene kadar ilerleyeceğiz. Bu enternasyonalist bir yükümlülüktür.

‘Bu devrim için önce savaşacağını, daha sonra sinemasını yapacağını’ da dile getiren Garisya, babasının Küba Devrimi’nde sinema çalışmalarında bulunduğunu, Küba sineması ve Rojava sinemasını birleştirerek devrim sinemasına yeni bir soluk getireceklerini söylüyor.

Garsiya böylelikle Latin Amerika ve Rojava devrimlerini birbirine tanıtmaya çalışacaklarını ifade ediyor:

Bu devrimin önce silahını sonra da kamerasını elime alacağım. Bu şekilde bu topraklara yeniden umut olan ideolojimize katkı sunmaya devam edeceğim.