Ana SayfaGüncelTabka IŞİD’den kurtarıldı, Rakka’nın ‘kapısı açıldı’

Tabka IŞİD’den kurtarıldı, Rakka’nın ‘kapısı açıldı’

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Güçleri tarafından 21 Mart’ta Tabka’yı IŞİD’den kurtarmak için başlatılan operasyon başarıyla sonuçlandı. Kent merkezinin tamamında denetim sağlandı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık’ta başlattığı operasyon devam ediyor.

Operasyonun  21 Mart’ta başlatılan Tabka ayağı ise sona erdi. Kent merkezi IŞİD’den kurtarıldı.

Bölgedeki yerel kaynaklar DSG’nin kent merkezinin tamamı ile merkeze bağlı birçok köyü ve askeri havalimanını IŞİD’den kurtardığını belirtti.

Yine binlerce sivilin kurtarılarak güvenli alanlara ulaştırıldığı, kenttin kontrolünün tamamen DSG güçlerinde olduğu kaydedildi.

Tabka Barajı’nın etrafında ise yer yer çatışmalar devam ediyor.

Tabka’nın kurtarılmasıyla birlikte Rakka şehir merkezinin en önemli kapısı da açılmış oldu.

Sonraki hedef Rakka

Kenti tamamen denetim altına alan DSG güçlerinin sonraki hedefi ise IŞİD’in ‘başkent’ ilan ettiği Rakka.

Stratejik bir bölge: Tabka

Suriye’nin orta kuzeyinde Fırat Nehri kıyısında yer alan Tabka, Rakka’ya 40 kilometre, Halep’e 100-115 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Kentin nüfusunun 70 ile 80 bin arasında olduğu tahmin edilirken, kent, iç savaşın başlamasının ardından önce Suriye Ulusal Koalisyonu’na bağlı grupların ardından da IŞİD’in işgali altına girmişti.

Sünni-Arap nüfus yoğunlukta olan kentte yaşayan aşiretlerin Irak’ın batısındaki Sünni Arap aşiretlerle de akrabalık bağları var.

Suriye’nin büyük şehirleri ile Irak’ın Musul, Bağdat gibi batı şehirleri arasındaki ticaret yollarını birbirine bağlayan Tabka kenti, barajla birlikte çok daha önemli bir hale gelmişti.

Tabka üzerinden Rakka, Deyrizor ve Irak’a geçiş rahatlığı bulunuyor.

IŞİD, bu kenti Medine ile kıyaslıyordu.

Tabka’nın IŞİD’den alınmasıyla birlikte Halep’e uzanan koridor IŞİD için kapanmış oldu. Ayrıca IŞİD’e lojistik ve askeri destek hatları da koparılmış oldu.