Ana SayfaDünyaTabkalı kadın anlatıyor: Sigara içtiğim için tutuklandım, kızımı çarşaf giymediği için öldürdüler

Tabkalı kadın anlatıyor: Sigara içtiğim için tutuklandım, kızımı çarşaf giymediği için öldürdüler

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Güçleri tarafından IŞİD’den kurtarılan Tabka’da, kadınların anlatımları IŞİD’in vahşet uygulamalarını bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor. Sigara içtiği için 17 gün boyunca işkence altında bir hücrede tutulan Sewra Hemud El Hemde, henüz 16 yaşındaki kızının ise çarşaf giymeyi reddettiği için kurşunlanarak gözleri önünde öldürüldüğünü anlatıyor. Neden halen siyah giydiğini ise “Kızımın yasını ancak şimdi tutabiliyorum” sözleriyle açıklayan El Hemde, “Bir gün bunların hesabının sorulacağını biliyordum” diyor.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık’ta başlattığı operasyonun 21 Mart’ta başlatılan Tabka ayağında sona gelindi.

DSG’liler kentteki Hey Ewwel Mahallesini de kontrol altına alırken, kent içindeki hastane, cephanelik, cezaevi ve işkence merkezi olarak kullanılan birçok binada kontrol sağladı.

Kentin Muhacir Mahallesi’nde bulunan ve IŞİD’in cezaevi olarak kullandığı bir bina ise karanlık izler taşıyor.

Sewra Hemud El Hemde, kadınların işkenceden geçirildiği bu cezaevinde kalan isimlerden biri.

İşkence altında yaşadığı günleri anlatan El Hemde, IŞİD hakimiyeti sırasında sigara içtiği için tutuklanarak cezaevine konulduğunu ve 17 gün boyunca tek kişilik bir hücrede tutulduğunu söylüyor.

Hücrede kaldığı 17 gün boyunca işkence gördüğünü belirten El Hemde, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Sadece sigara içtiğim için beni tutukladılar. Tam 17 gün boyunca beni orada esir tuttular. Tek kişilik hücrede kalıyordum. 17 gün boyunca bana işkence ettiler. Yüzü kapalı kişiler tarafından dövülerek kırbaçlanıyordum. Öyle ki sigara tutan parmaklarımı dahi kırdılar. Bana öyle yaklaştılar ki artık psikolojim bozulmuştu. Bana 6 yaşındaki oğlum önünde işkence ettiler. O kadar ki oğlum bana yaklaşan bir yabancı gördü mü ağlamaya başlıyor. Bu denli alçakça zulüm ettiler.

“16 yaşındaki kızım çarşaf giymediği için öldürüldü”

Yaşadıklarının bunlarla sınırlı kalmadığını da söyleyen El Hemde, serbest bırakıldıktan sonra ise 16 yaşındaki kızı Firyal’in çarşaf giymeyi reddettiği için göğsünden kurşunlanarak öldürüldüğünü anlatıyor.

Kızını hastaneye götürmesinin de engellendiğini belirten El Hemde, kızı Firyal’in ölümünü izlemek zorunda bırakıldığını söylüyor.

16 yaşındaki Firyal adında olan kızıma zorla çarşaf giydirmeye çalışıyorlardı. Defalarca kızımın daha küçük olduğunu söyledim, Firyal da giymek istemiyordu. Ama dinlemediler. Sonra bir gün sokak ortasında çarşaf giymediği için göğsüne bir kurşun sıktılar. Kızımı kanlar içinde eve getirdim. Ne hastaneye ne de başka bir yere götürmeme izin vermediler. Kızım bu şekilde ertesi gün saat 7’ye kadar inlemeler içinde kaldı. Kan revan içinde olan kızıma yardım edemiyordum. Saat 7’de yaşama gözlerini yumdu. Göz göre göre kızımın ölümünü izledim. Kızım daha çok küçüktü. Onu gözlerimin önünde benden aldılar.

Kızının yasını bile tutamadığını aktaran El Hemde, kent IŞİD’den kurtarıldıktan sonra ağlayabildiğini söylüyor.

Üç gün önce DSG’lilerin kentte açtığı bir fırına giderek, pişirilen ekmekleri halka dağıttığını belirten El Hemde, herkese bunu kızı için yaptığını söylediğini belirtiyor.

‘Bir gün hesap sorulacağını biliyordum’

Neden halen siyah giydiğini ise “Kızımın yası için giyiyorum” sözleriyle anlatan El Hemde, sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Allah bu zulmü görüyor. Bir gün hesabının sorulacağını biliyordum. Bu kirli adamlar yaşamımızı alt üste etti. Her şeyimize el uzattılar. Bu kadar yoksulluğun içinde bir de bunların zulmü ile karşılaşmak ayrı bir durumdur. Artık Tabqa özgürdür. Burada yaşayan bütün halklarımız birleşin. Artık kimse bizi esir almasın. Kendimizi savunabilelim.


Bu haber dihaber’den kısaltılarak derlenmiştir.