Ana SayfaGüncelTRT’de ‘yayın akışı’: 6 haftada AKP’ye 283 dakika, HDP’ye ‘sıfır’ saniye

TRT’de ‘yayın akışı’: 6 haftada AKP’ye 283 dakika, HDP’ye ‘sıfır’ saniye

HABER MERKEZİ – TRT Haber, 18 Nisan ile 30 Mayıs tarihleri arasında grup toplantılarının yapıldığı 6 haftada AKP’ye 283 dakika yer verirken, HDP’ye hiç yer vermedi.  HDP ise yasal olarak kamu yayıncılığı yapması gereken TRT’nin HDP’ye yönelik ayrımcılığı için RTÜK’e başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kamu hizmeti yapmakla yükümlü bir yayın kurumu olan TRT’yi yanlı yayıncılık yaptığı ve kendilerine fırsat eşitliği tanımadığı gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) şikayet etti.

HDP Grup Başkanvekilleri Ahmet Yıldırım ve Filiz Kerestecioğlu imzasıyla yapılan başvuruda, TRT Haber’in yayınlarının siyasi parti ve demokratik gruplarla ilgili tek yönlü ve taraf tutan, fırsat eşitliği ilkesini göz ardı eden, kamuoyunun özgürce kanaat geliştirmesini engelleyen nitelikte olmaması gerektiğine işaret edildi.

Başvuruda, TRT’nin bu ilkeleri çiğnediği ve kamu yayıncılığı yapmadığının altı çizilerek, 16 Nisan referandumunda TRT’nin takındığı tavra işaret edildi.

“TRT Haber Kanalı, aynı tutumunu referandum sonrası da sürdürmektedir” denilen başvuruda, şu ifadeler kullanıldı:

TRT Haber, parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerden AKP, CHP ve MHP’nin TBMM Grup Toplantısı konuşmalarını canlı yayınlarken, Meclisin üçüncü büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi’nin TBMM Grup toplantısı konuşmalarını canlı yayınlamayarak, yayınlarında HDP’ye fırsat eşitliği sağlamamakta, açıkça ayrımcılık yapmaktadır.

TRT Haber kanalının 18 Nisan 2017 ile 30 Mayıs 2017 tarihleri arasında partilerin meclis grup toplantılarına ayırdığı canlı yayın sürelerine işaret eden Yıldırım ve Kerestecioğlu, bunun TRT’nin HDP’ye uyguladığı ayrımcılığın, ambargonun ve sansürün ‘açık kanıtı’ niteliğinde olduğunu belirtti.

Tüm yurttaşların vergileriyle finanse edilen ve kamu yayıncılığını eşit ve tarafsız yürütmesi anayasal bir zorunluluk olan TRT Haber Kanalı, canlı yayınlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sadece 3 siyasi parti varmış gibi davranmakta ikinci büyük muhalefet partisi olan HDP’yi adeta yok saymaktadır.

Yayın akışı: AKP’ye 283 dakika, HDP sıfır saniye

Yapılan başvuruda ayrıca TRT Haberin grup toplantılarının yapıldığı 18 Nisan ile 30 Mayıs tarihleri arasındaki yayın akışı ve partilere ayrılan süreler de paylaşıldı.

Buna göre, yayın akışları şöyle gerçekleşti:

18 Nisan 2017 tarihli grup toplantıları

AKP: 30 dk

CHP: 30 dk

HDP: 0 saniye

MHP: 30 dk

2 Mayıs 2017 tarihli grup toplantıları

AKP: 97 dk (C. Başkanının AKP’ye katılım töreni)

CHP: 0 saniye

HDP: 0 saniye

MHP: 37 dk

9 Mayıs 2017 tarihli grup toplantıları

AKP: 20 dk (Başbakanın savunma sanayi fuarı konuşması)

CHP: 37 dk

HDP: 0 saniye

MHP: 38 dk

16 Mayıs 2017 tarihli grup toplantıları

AKP: 56 dk

CHP: 35 dk

HDP: 0 saniye

MHP: 35 dk

23 Mayıs 2017 tarihli grup toplantıları

AKP: 23 dk (Başbakanın Gürcistan Başbakanı ile görüşmesindeki açıklamalar)

CHP: 49 dk

HDP: 0 saniye

MHP: 42 dk

30 Mayıs 2017 tarihli grup toplantıları

AKP: 57 dk

CHP: 40 dk

HDP: 0 saniye

MHP: 40 dk