Ana SayfaDünyaTürkiye, Almanya milletvekillerinin İncirlik ziyaretine izin vermedi: Merkel’den ilk tepki

Türkiye, Almanya milletvekillerinin İncirlik ziyaretine izin vermedi: Merkel’den ilk tepki

HABER MERKEZİ – Türkiye, Almanya milletvekillerinin İncirlik Üssü ziyaretine izin vermedi. Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı, kararın ardından Almanya askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi gerektiğini kaydetti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise İncirlik’te IŞİD’le savaş için bulunan askerlerini Ürdün’e kaydırabileceklerini söyledi.

Türkiye, Almanya Federal Meclis’teki Savunma Komisyonu üyesi vekillerin İncirlik Üssü’ndeki Almanya askerlerini ziyaret etme talebini geri çevirdi.

Alman haber ajansı Dpa, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich’i konuya ilişkin bilgilendirildiğini duyurdu.

Kararın ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel’den de açıklama geldi. Merkel, “İncirlik üssüne alternatifleri değerlendireceğiz, Ürdün bir olasılık” değerlendirmesinde bulundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ise Savunma Komisyon Başkanı Hellmich tarafından yapılan açıklamada, Türkiye hükümetinin bu kararı çarşamba günü Alman mercilere tebliğ ettiği bildirildi. Bu kararda Almanya’nın diplomatik pasaportlu bazı Türk askerlerinin iltica talebine olumlu yanıt vermesinin etkili olduğu belirtildi. Hellmich kararın ardından Almanya askerlerinin İncirlik Üssü’nden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye-Almanya ilişkilerinde Türkiye’den bakanların Almanya’daki referandum etkinliklerinin iptal edilmesi, Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nazi ithamları”  nedeniyle bir süredir gerginlik hakim.

Bu gerginlik öncesinde de Türkiye, Federal Meclis’in 2016 yılındaki Ermeni soykırımı kararına tepki olarak Alman politikacıların İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret etmelerine uzun bir süre izin vermemişti.