Ana SayfaGüncelTutuklu gazeteci Deniz Yücel: İade edilmek istemiyorum

Tutuklu gazeteci Deniz Yücel: İade edilmek istemiyorum

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini yargılanmadan suçlamasına tepki gösteren tutuklu Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, “İade edilmek istemiyorum” dedi.

Tutuklu gazeteci Deniz Yücel, muhabiri olduğu Die Welt gazetesi için bir yazı kaleme aldı.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre yazısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini henüz yargılanmadan suçlamasına tepki gösteren Deniz Yücel, şunları ifade etti:

Azerbaycan veya Belarus gibi ülkelerde en üst düzey devlet yöneticisinin, tutuklu ancak henüz yargılanmamış bir kişi hakkında açıkça bir yargıda bulunması ve adeta sorumlu savcı ve hakimlere talimat vermesi doğal görünebilir. Ancak hukuk devleti ilkelerinin geçerli olduğu medeni bir dünya için ise bu durum garip.

İstanbul Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yücel, avukatları aracılığıyla gönderdiği yazısında hiçbir yere “iade edilmeyi” istemediğini de belirtti.

Türkiye vatandaşı olarak kendisinin “iade edilebileceği bir adresin de var olmadığını” yazan Yücel, “tek isteğinin adil bir yargılanma” olduğunu kaydetti.

Tutuklu gazeteci davası için evrensel insan hakları ile hukuk normlarının gözetilmesini ve “ayaklar altına alınmamasını” talep etti.

Böyle bir davanın sadece beraat kararı ile sonuçlanabileceğini yazan Yücel, bundan ‘tamamen emin” olduğunu belirtti ve cezaevini “arka kapıdan değil, girdiği gibi ön kapıdan terk edeceğini” kaydetti.

Deniz Yücel, devamla şunları kaydetti:

Ve bu ülkede besbelli gayri meşru bir anayasa değişikliği ile hiçbir surette bitirilemeyen demokrasi, adalet ve özgürlük mücadelesini Allah’ın yardımıyla gelecekte de gazeteci olarak yakından takip edeceğim.

Ne olmuştu?

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak haberleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 14 Şubat Salı günü İstanbul’da gözaltına alınmıştı.

13 gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan Yücel sevk edildiği mahkeme tarafından “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla 27 Şubat’ya tutuklanmıştı.

Deniz Yücel’e savcılık sorgusu sırasında 2015 yılında yaptığı Cemil Bayık röportajı, Cizre, Yüksekova ve Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi ve Musul politikalarına ilişkin yazdığı haberlerinin sorulduğu belirtildi. Yücel’e, Red Hack ile irtibatı olup olmadığı sorusu da sorulmuştu.

Almanya hükümeti Yücel’in serbest bırakılmasını talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Elimizde görüntüler, her şey var. Bu tam bir ajan terörist” şeklinde konuşarak kendisi görevde olduğu sürece Yücel’in Almanya’ya iade edilmesinin söz konusu olmayacağını ifade etmişti.