Ana SayfaBilim ve TeknolojiYerçekimi dalgaları ‘Paralel evren’in kanıtı mı?

Yerçekimi dalgaları ‘Paralel evren’in kanıtı mı?

HABER MERKEZİ – Paralel evren teorisi, yani içinde yaşadığımız evrenin dışında çoklu evrenlerin de var olduğu hipotezi bir kez daha gündemde.

İçinde yaşadığımız evrenden tamamen farklı paralel bir evren veya evrenler mevcut mu?

Bu soru bir kez daha gündemde.

Teorinin gündeme gelme nedeni ise Max Planck Institute for Gravitational Physics’te görev alan bilim insanlarının yaptığı çalışma.

Bilim insanları, yerçekimi dalgalarının bazı bölgelerde ekstra bir boyuta geçtiği iddiasında bulunuyor ve bunun paralel evren teorisini kanıtlayabileceğini belirtiyorlar.

NTV’de yer alan habere göre bu iddia ile ilgili New Scientist’e konuşan araştırma ekibinin başındaki isim Gustavo Lucena Gomez, içinde yaşadığımız evrende ekstra boyutlar olduğunun kanıtlanmasının uzay zaman anlayışımızı kökünden değiştireceği görüşünde.

Dünyaca ünlü Britanyalı fizikçi Stephen Hawking de geçtiğimiz yıl kara deliklerin paralel evrene açılan kapılar olabileceğini belirtmişti.

Kara deliklerin bilim kurgu yazarlarının hayal edebileceğinin ötesinde bir gizemi barındırdığının altını çizen Hawking, “Kara deliklerin nasıl bu kadar büyük bilgiyi bünyesinde barındırdığı sorusu çözmek için son derece sıkı bir biçimde çalıştığımız konulardan biri” demişti.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) çalışanı Chary ise, Big Bang’den (Büyük Patlama) 100 bin yıl sonrasını incelediğinde parlak noktalar saptadığını, bu noktaların bizim evrenimiz ile çarpışan paralel evrenler olabileceğini iddia etmişti.

Paralel evren nedir?

Çoklu evren teorisine göre, 93 milyar ışık yılı genişliğinde olan evrenimiz çoklu evrenin çok küçük bir kısmına tekabül eder. Başka bir deyişle içinde yaşadığımız evren büyük bir alanın sadece ufak bir parçasıdır.