Ana SayfaEkolojiZeytinliklere ilişkin yeni düzenleme: Üretici ‘Bu düzeltme de bizi kurtarmaz’ diyor

Zeytinliklere ilişkin yeni düzenleme: Üretici ‘Bu düzeltme de bizi kurtarmaz’ diyor

HABER MERKEZİ – Komisyona sevkedilen Türkiye’deki zeytinliklerin yüzde 70’inin sanayileşmeye açılmasına neden olacak Üretim Reform Tasarısı’na ilişkin açıklama yapan Bakan Faruk Özlü, tepkilere neden olan zeytinliklerin alan tanımını içeren bölümün düzenlemeden çıkarılacağını açıkladı. Bu düzenlemeyle zeytinliklere turistik tesis ve konuk inşa edilemeyecek. Ancak üretici bu kararın zeytinlikleri kurtarmak için yeterli olmayacağını belirtiyor.

Zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemede düzeltmeye gidildi.

Üretim Reform Tasarısı’nın getirildiği Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda AKP ile muhalefet partilerinin anlaştığını belirten Bakan Faruk Özlü, zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısından çıkaracaklarını bildirdi.

Hürriyet Gazetesi’nden Ayşe Alp’in haberine göre AKP’li milletvekilleri tarafından verilen önerge ile “Orman sınırları dışında kalan ve bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan” bölümü düzenleme tekliften çıkarıldı.

AKP’li vekillerin önergelerinde şu ifadelere yer verdikleri öğrenildi:

Özellikle geleneksel zeytinliklerin tanımında yer verilen sıklıkla zeytin ağacı ihtiva etmediği, kanunda bu şekilde zeytinlik saha tanımına yer verilmesi durumunda geleneksel zeytinliklerin Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile sağlanan koruma önlemlerinin dışında kalacağı gerekçesiyle zeytinlik saha tanımının yapılmasından vazgeçilmiştir.

Üreticiler: Bu düzeltme bizi kurtarmaz

Ancak üreticiler, Türkiye’deki zeytinliklerin yüzde 70’inin sanayileşmeye açılmasına neden olacak “Üretim Reform Paketi” adlı söz konusu tasarıda yapılan düzeltmeden memnun değil.

Duvar’ın haberine göre komisyonda “Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır” diyen üreticiler bu düzeltmenin zeytinlikleri kurtarmak için yetersiz olduğunu vurgularken, söz hakkı alamadıkları için “Söz vermiyorsanız bizi gidiyoruz” deyip komisyonu terk ettiler.

Çağrılar yapılmıştı

Kanun teklifinin gündemleşmesinin ardından sanatçı ve siyasetçiler kanun teklifinin bu biçimde yasallaşması halinde zeytinlik alanlarının büyük zarar göreceğini belirtmiş ve duyarlılık çağrısında bulunmuştu.

  Tarkan’dan çağrı: Rant için zeytinliklere kıymayın

Eğer yasalaşırsa ne olacak?

Türkiye’de zeytinlik alanlar, uzun yıllardır yasalar ile koruma altında bulunuyor ve bugüne kadar gündeme gelen altı değişiklik teklifi de reddedildi.

İlgili kanun teklifinin yasallaşması halinde 15’ten az zeytin ağacının bulunduğu alanlar zeytinlik sayılmayacak ve imara açılabilecekti.

Kanunun mevcut hali ile Türkiye’de zeytinliklerin bulunduğu alanlara 3 kilometre yakınlıkta zeytinyağı fabrikası dışında herhangi bir yapının kurulması yasaklanmış durumda.