Ana SayfaGüncel13 aydır tek kişilik hücrede: Gazetecilerden ‘Nedim Türfent serbest bırakılsın’ çağrısı

13 aydır tek kişilik hücrede: Gazetecilerden ‘Nedim Türfent serbest bırakılsın’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Yaptığı haberlerden dolayı 13 aydır tek kişilik odada tutulan gazeteci Nedim Türfent’in 14 Haziran’da görülecek ilk duruşması öncesi çağrıda bulunan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), yaptığı haberlerden dolayı 13 aydır Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent’in ayın 14’ünde ilk kez mahkemeye çıkartılacak olmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, tek kişilik hücrede tutulan ve 13 ayda 5 kez farklı cezaevlerine sevk edilen Türfent’in spor ve sohbet gibi sosyal faaliyetlerinin yasaklandığı; kendisine hala gazete, dergi ve kitap verilmediğine dikkat çekildi.

Türfent’in tutukluluğuna gidilen sürecin anlatıldığı açıklamada, “Türfent sadece ‘gizli tanıklar’ın ifadeleri üzerine 13 aydır tutuklu bulunuyor” denildi ve şu çağrı yapıldı:

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak tüm gazetecilerden, meslektaşımız Nedim Türfent’in duruşması için duyarlı olmasını ve gazetecilik mesleğine sahip çıkmasını bekliyoruz. Türfent, gazetecilik faaliyetlerinden ve gerçekleri yazmaktan tutuklanmıştır. Nedim Türfent gazetecidir. Gazetecilik suç değildir. Nedim Türfent ve tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz.

Ne olmuştu?

Gazeteci Nedim Türfent’in de içerisinde bulunduğu araç 12 Mayıs 2016 tarihinde Van girişinde durdurulmuştu. Türfent burada gözaltına alınmıştı.

Türfent, gözaltına alınmadan önce kimi sosyal medya hesaplarında ölüm ile tehdit edilmişti.

İlk etapta Türfent’ten haber alınamazken, kamuoyu baskısı sonucu gazetecinin Yüksekova’ya götürüldüğü açıklanmıştı.

Daha sonra Türfent, “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Türfent’in tutukluluk kararında yaptığı haberler ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilmişti.

Gazeteci Türfent, önce Hakkari Cezaevi’ne daha sonra Van M Tipi Cezaevi’ne ve oradan da Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Yaklaşık 1 yıldır tutuklu olan Türfent’in iddianamesi ise yeni hazırlandı.

Türfent’in ilk duruşması 14 Haziran’da Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.