Ana SayfaGüncel37 kişi yaşamını yitirdi: KHK ihraçları nedeniyle yaşanan intiharlar Meclis gündeminde

37 kişi yaşamını yitirdi: KHK ihraçları nedeniyle yaşanan intiharlar Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Mizgin Irgat, KHK ihraçları nedeniyle yaşanan intiharları ve iş cinayetlerini Meclis’in gündemine taşıdı.

OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) ile ihraçlar ve yarattığı mağduriyetler bir kez daha Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu Meclis’e bir önerge ile getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, ihraçların yarattığı mağduriyetlerin ‘telafisi mümkün olmayan noktalara ulaştığını’ belirterek, ihraçlar nedeniyle yaşanan intiharlara dikkat çekti.

İntiharlar

Çukurova Üniversitesi’nde araştırma görevlisiyken yaşamına son veren Mehmet Fatih Traş’ın ölümünü hatırlatan HDP’li vekil, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) konuya dair raporunu anımsatarak, Mart ayı itibariyle KHK’ler ile ihraç edildikten sonra yaşamına son veren kişi sayısının 37’ye ulaştığını belirtti.

Maraş’ta öğretmenlik görevinden ihraç edildikten sonra inşaatta çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetinde hayatını kaybeden Bünyamin Aydoğan’ı da hatırlatan Irgat, AKP Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruyu sordu:

Hükümetiniz intihar eden akademisyen Mehmet Fatih Traş ve inşaatta iş cinayeti sonucunda yaşamını yitiren öğretmen Bünyamin Aydoğan’ın  aileleriyle temasa geçti mi? Bu ailelerin mağduriyetleri hakkında maddi anlamda bir çalışmanız olacak mıdır?

Ocak ayında kurulacağı açıklanan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun üzerinden aylar geçmesine rağmen halen kurulmadığını da belirten Irgat, “Kurulmamasının gerekçesi nedir?” diye de sordu.

Irgat ayrıca Yıldırım’dan şu soruları da yanıtlamasını istedi:

  • İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun 100 binin üzerindeki ihraç başvurusunu görüşüp karara bağlamasının uzun yılları alabileceği değerlendirilmektedir. Bu durumda ihraç edilen memurların bu süre zarfında yaşayacağı mağduriyetlerin önüne geçilmesi veya bu sürecin hızlandırılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  • Yedi kişiden oluşacağı açıklanan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun gelecek onbinlerce başvuruya yanıt veremeyeceği, karşılaşacağı iş yükü nedeniyle sağlıklı karar alamayacağı ve mağduriyetlerin devam edeceği yönünde eleştiriler yapılmaktadır. Bu doğrultuda komisyonun üye sayısının ve kapsamının genişletilmesi düşünülmekte midir?
  • Kamudaki ihraç kararları hangi kriterlere göre yapılmaktadır? Bu süreçte kamu çalışanlarına itiraz ve savunma hakkının verilmemesinin gerekçesi nedir?
  • OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda, haksız sebeplerle ihraç kararlarına neden olduğu tespit edilen kamu görevlileri hakkında bir yaptırım olacak mıdır?
  • Son 9  ayda yaşanan ihraç kararları nedeniyle kamudaki mevcut işlerine devam etmekte olan memurlarda da her an işlerinden edilebilecekleri kaygısının varlığı söz konusudur. Hükümetiniz ihraç uygulamalarını ne zamana kadar sürdürmeyi planlamakta ve hangi aşamada bu uygulamaya son vermeyi düşünmektedir?