Ana SayfaGüncel92 gündür açlık grevindeler: Gülmen koğuşunda tek başına kaldı

92 gündür açlık grevindeler: Gülmen koğuşunda tek başına kaldı

HABER MERKEZİ – Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevlerinin 92’nci gününde. Her iki eğitimcinin de sağlık durumları kaygı verici boyuttayken, Nuriye Gülmen’le birlikte kalan iki tutuklunun hücre cezası almasıyla Gülmen koğuşunda yalnız kaldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine dönmek için başlattıkları açlık grevinin 76’ıncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın eylemi 92’nci günde devam ediyor.

Gülmen ve Özakça’nın tutuklanması ardından Yüksel Caddesi’nde destek eylemleri sürerken, Semih Özakça’nın eşi Esra Özakça ve annesi Sultan Özakça’nın destek açlık grevi de 18’inci gününde.

Bugün Yüksel Caddesi’nde olamayacağını belirten Esra Özakça, Twitter hesabından rahatsızlandığını söyledi ve şu mesajı paylaştı: “Gazdan herkesin aynı şikayeti var. Yüksel’deki abluka kalksın, Nuriye ve Semih’in talebi karşılansın”.

Sağlık durumları kaygılandırıyor

Açlık grevindeki iki eğitimcinin sağlık durumları da kaygılandırıyor.

Gülmen, kas ağrıları çekerken otururken bile yere basamıyor. Özakça’nın durumu da Gülmen’den farksız değil. Bacağında ve ağzında yaralar var. Kas ağrıları yoğunlaşıyor.

Açlık grevindekilere verilmesi gereken B1 vitamininin temin edilmemesi kaygıları daha da arttırıyor.

dihaber’e konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Delegasyon Üyesi. Dr. İncilay Erdoğan, Vücudun, günlük yaşam için gerekli enerji miktarının günde en az 1 litre su, 5 çorba kaşığı şeker, 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat ve 500 miligram da B1 vitamini olduğunu söylüyor.

Erdoğan, açlık grevinde 60. günden sonra hayati organların etkilenmeye başladığını, kalp ve böbrek yetmezliği gibi sonuçları olabildiğini ya da aşırı zayıflamaya bağlı olarak kalp kasının zayıflamasının ani ölümlere yol açabildiğini belirtiyor.

Gülmen koğuşunda yalnız kaldı

BirGün’den Erk Acerer’in haberine göre ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Nuriye Gülmen ile aynı koğuşta bulunan Gülbeyaz Karael ve Seval Arıcı, Gülmen’e refakatçi gibi yardımcı oluyorlardı. Ancak Karael ve Arıcı’nın cezaevinde daha önce aldığı disiplin cezaları infaz edildi.

5’er günlük hücre cezası uygulanmaya başlayınca Gülmen koğuşunda yalnız kalmış oldu.

İlk duruşma 31 Ekim’de

Gülmen ve Özakça’nın Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek ilk duruşması 31 Ekim’de görülecek.

Avukat Selçuk Kozağaçlı daha önce yaptığı açıklamada duruşma tarihinin geç bir tarihe verilmesine tepki göstermiş, “direnişin sabrı 31 Ekim’i bekleyecek durumda değil” diyerek, hem tutukluluğa itirazın önündeki engellerin kaldırılmasını hem de duruşmanın biran evvel görülmesi gerektiğini söylemişti.

Nuriye Gülmen’in kardeşi Beyza Gülmen, geçen Pazartesi günü ablası Gülmen’le açık görüş gerçekleştirdiklerini ifade ederek  “Çok geç olmadan onları oradan çıkarmak zorundayız” demişti.