Ana SayfaDünyaAB ve ABD’den gözaltına alınan Af Örgütü Türkiye yöneticisi Kılıç için açıklama

AB ve ABD’den gözaltına alınan Af Örgütü Türkiye yöneticisi Kılıç için açıklama

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yöneticisi Taner Kılıç’ın gözaltına alınmasının derin kaygıya yol açtığını bildirdi. Sözcünün yaptığı açıklamada bu gözaltıların Türkiye’de “alarm verici eğilim” sergilediği belirtildi. AB de Kılıç’ın gözaltına alınması nedeniyle kaygılı olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi kurucu ve yöneticilerinden Avukat Taner Kılıç, 6 Haziran’da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

Birçok insan hakları örgütünün ardından bir açıklama da ABD’den geldi. Kılıç’ın gözaltına alınmasının derin kaygıya yol açtığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yazılı açıklamada, Kılıç’ın gözaltına alınmasına ilişkin “Türkiye’de bir dizi saygın insan hakları savunucusu, gazeteci, akademisyen ve aktivistin gözaltına alınması olayının sonuncusu” denildi.

Nauert’in açıklamasında, “sıklıkla, yetersiz kanıt ve şeffaflık” ortamında yürütülen bu gözaltıların Türkiye’de “alarm verici eğilim” sergilediği belirtildi.

Türkiye’de mevcut anayasanın ve Ankara’nın uluslararası yükümlülüklerinin güvence altına aldığı adil yargılanma süreci ve bireysel hakların öneminin altının çizildiği açıklamada, gözaltı olaylarının “yakından izlendiği” kaydedildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü, “ifade ve diğer özgürlüklerin ısrarlı bir şekilde kısıtlanmasının, demokratik toplumların temelini aşındırdığı” görüşünün Türkiye hükümetine iletildiğini bildirdi.

Açıklamada, sivil toplum kuruluşlarının ve sağlıklı bir sivil toplumun güçlü demokrasilerin ana unsurlarından sayıldığı, Türkiye’nin daha az değil, daha fazla aktif sese sahip olmasından yarar göreceği vurgulandı.

Sözcü Nauert ayrıca, Taner Kılıç gibi kişilerin gözaltına alınmasının kamuoyu tartışmasına ve demokrasi kalitesine zarar vereceğini söyledi.

AB’den açıklama

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü, Brüksel’de Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç’ın gözaltına alınması ilgili açıklamalarda bulundu.

Mogherini’nin sözcüsü, yaptığı açıklamada “Bizim için masumiyet karinesine saygı gösterilmesi çok önemli” dedi.

Sözcü Uluslararası Af Örgütü’nün “uluslararası saygınlığı olan bir sivil toplum kuruluşu ve demokrasinin taşıyıcı kolonlarından” olduğunu söyleyerek, AB’nin süreci yakından takip edeceğinin altını çizdi.